Το αποτύπωμα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία καταγράφει δημοσκόπηση της Interview για την Politic.

Συγκεκριμένα, εφτά στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνούν με τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ενώ περισσότερο μετριοπαθείς είναι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, καθώς το 48% συμφωνεί και το 44% διαφωνεί.

Παράλληλα, η ΝΔ διατηρεί την πρωτιά της με ποσοστό 27,2%, καθώς ευνοείται από τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ με 15,7% αναδεικνύεται δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 31 βουλευτές έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ και περνά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από 15 χρόνια.

Ιστορικό χαμηλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έπεσε στην 7η θέση, με ποσοστό 4,3%, πιο κάτω τόσο από τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου όσο και από το νέο κόμμα του πρώην προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είναι προς αναζήτηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πιο αναλυτικά:

Νέα Δημοκρατία: 27,2% (από 25%)

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 15,7% (από 13,1%)

Ελληνική Λύση: 8,5% (από 7,1%)

ΚΚΕ: 8,0%

Φωνή Λογικής: 7,0% (από 6%)

Κίνημα Δημοκρατίας (Κασσελάκης): 7,0%

ΣΥΡΙΖΑ: 4,3% (από 6,6%)

Πλεύση Ελευθερίας: 3,5% (από 3,8%)

ΝΙΚΗ: 3,0% (από 4,4%)

ΜέΡΑ25: 3% (από 3,5%)

Νέα Αριστερά: 2,5% (από 3%)

Δεν έχω αποφασίσει: 7,5% (από 14,5%)

Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται, και μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζουν αύξηση στα ποσοστά τους σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα (Κ. Μητσοτάκης 39% από 34,6% και Ν. Ανδρουλάκης 26% από 24,6%).

Στην καταλληλότητα ο «Κανένας» (45%) είναι πρώτος σε σχέση με τους προέδρους των δύο πρώτων κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι στο 40% και ο κ. Ανδρουλάκης αρκετά χαμηλότερα στο 15%. 

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και αφού αποχώρησε αναδύθηκε βαθιά εσωστρέφεια στο κόμμα που οδήγησε σε διασπάσεις και μετακινήσεις, σχεδόν 7 στους 10 απαντούν πως μια ενδεχόμενη επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δεν θα προκαλούσε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Η τρέχουσα κρίση κόστους ζωής που περιλαμβάνει την ακρίβεια, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τους χαμηλούς μισθούς συνεχίζουν να είναι σταθερά στην πρώτη τριάδα με τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας που ταλανίζουν τους πολίτες. Την πεντάδα συμπληρώνουν το δημογραφικό και τα εθνικά θέματα.

Ωστόσο, υπάρχει μια τάση αισιοδοξίας όσον αφορά την πορεία της χώρας. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (61%), σε αντίθεση με το 36% που κρίνει πως κινείται προς τη σωστή, το αντίστοιχο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%) παρουσιάζει φθίνουσα πορεία από τον Αύγουστο, και αντίστοιχα αύξουσα τάση το ποσοστό της αισιοδοξίας (από 25% τον Αύγουστο στο 36% τον Νοέμβριο).

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Σήμερα η απόφαση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Χεζμπολάχ

Έφτασε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Πειραιά – Θα ντυθεί με 100.000 λαμπιόνια (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις