Ώρες έχουν απομείνει για να πάμε – για μια ακόμη φορά – στις κάλπες. Μπορεί να έχουμε αναδείξει μια ισχυρή κυβέρνηση, μπορεί το 41% να ανοίγει μια σαφή προοπτική τετραετούς διακυβέρνησης, όμως εκλογές χωρίς  δίλημμα δεν υπάρχουν. 

Είναι σαφές πως οι πρώτες εκατό ημέρες ήταν δύσκολες για την κυβέρνηση αλλά και τον τόπο. Πυρκαγιές, πρωτοφανείς πλημμύρες κι ένα δυσκίνητο και κατώτερο των περιστάσεων κράτος στην ασφάλεια και τις υποδομές ή στην υγεία, θάμπωσαν την εικόνα. 

Παρά ταύτα οι πολίτες πρέπει να κρίνουν με το κεφάλι καθαρό. Πρέπει να πιστώσουν και τα αρνητικά αλλά και τα θετικά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αξιολογηθεί πως για πρώτη φορά κυβέρνηση νομοθέτησε το 50% των προεκλογικών της υποσχέσεων στους τρεις πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ή πως υπήρξε παραδοχή λαθών κι άμεσες απομακρύνσεις πολιτικών που πλήγωσαν με δηλώσεις και τη στάση που επέδειξαν τους πολίτες. Πρέπει να αξιολογηθεί θετικά το γεγονός πως σε όλη την επικράτεια το μόνο κόμμα που έχει σαφή αυτοδιοικητική πρόταση είναι η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιοχές δεν έχει καν δικούς του δημάρχους ή σύρεται από το ΠΑΣΟΚ αδύναμος ως κόμμα να οργανωθεί. Τόσο έχει σε εκτίμηση τους ΟΤΑ ένα πρώην κυβερνητικό κόμμα, που στα 15 χρόνια κυρίαρχης παρουσίας του δεν κατόρθωσε να «στηθεί» σε περιφέρειες και δήμους. 

Ως αναβάθμιση επίσης οφείλουμε να αξιολογήσουμε το γεγονός ότι η ΝΔ εμπιστεύεται ως υποψήφιους περιφερειάρχες ανθρώπους με εθνική εμβέλεια όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αλκιβιάδης Στεφανής ή ο πρώην πρωθυπουργικός Συνεργάτης Δημήτρης Πτωχός. 

Σίγουρα ως κυβέρνηση και παράταξη ήλθαμε αρκετές φορές σε δύσκολη θέση. Είναι βέβαιο πως έχουμε κάνει λάθη και πως υπάρχουν παραλείψεις. Κι όλα αυτά οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Δεν χωρούν δικαιολογίες. Στα λάθη μας πάτησαν και πολλές γαλάζιες αντάρτικες υποψηφιότητες που έπρεπε να αποφευχθούν. Όμως εξίσου σίγουρο είναι πως η μοναδική εναλλακτική για την πρόοδο των περιφερειών και των δήμων μας είναι αυτή που συντονισμένα και στρατηγικά παρουσιάζει η ΝΔ. Το κόμμα που σέβεται την αυτοδιοίκηση και την ενισχύει. 

*Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι δημοσιογράφος – βουλευτής Β’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρινάκης για αναδρομικά δικαστών: Δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς αφορά η απόφαση

 Νικολέττα Ράλλη: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τη βάφτιση της κόρης της – Η μπομπονιέρα και ο boho στολισμός

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις