Καμία γέννα δεν είναι εύκολη. Παρά το ότι η τεχνολογία και οι γνώσεις μας έχουν εξελιχθεί, η αλήθεια είναι ότι πάντα του θαύματος της ζωής, υπάρχουν οι ωδίνες. Και η κεντροαριστερά στην πατρίδα μας, αλήθεια είναι, τις βιώνει εδώ και χρόνια, με αφετηριακό σημείο τον ερχομό των Μνημονίων και την υλοποίησή τους.

Από εκείνο το σημείο που οδήγησε αρχικά στην απομυθοποίηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, είχε σημαντικές επιπτώσεις στα ταυτοτικά στοιχεία των κομμάτων, αλλά κυρίως στις σχέσεις τους με σημαντικές ομάδες της κοινωνίας.

Εάν αυτά συνδυαστούν με την συντηρητική στροφή των κοινωνιών της Δύσης, τότε η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Τα όσα συμβαίνουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό τους, μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταγχυντής εξελίξεων στο χώρο που ψάχνει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να βρει το βηματισμό του.

Στο σημερινή σημείωμα θα ασχοληθώ περισσότερο με τα του ΠΑΣΟΚ και έναν εκ των υποψηφίων για την ηγεσία που άλλαξε τα δεδομένα. Και αναφέρομαι στην περίπτωση του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Μια υποψηφιότητα που έχει προκαλέσει αναταράξεις, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στο χώρο του τρίτου κόμματος τόσο σε εθνικές εκλογές όσο και στις ευρω-εκλογές.

Το τι θα αποφασίσει η βάση του ΠΑΣΟΚ, οι φίλοι και τα μέλη του Κινήματος, είναι κάτι που αφορά τους ίδιους. Εκείνο που θεωρώ ως δεδομένο είναι ότι η όποια απόφασή τους θα είναι καθοριστική όσο ποτέ για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και θα σηματοδοτήσουν ένα υπάρχει πιθανότητα για ένα come back του πάλαι ποτέ μεγάλου πόλου της κεντροαριστεράς στη χώρα μας.

Και οι εξελίξεις στην ηγεσία του δεν αφορούν μόνο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της πιθανότητας να γίνει και πάλι πόλος ισορροπίας στο πολιτικό σύστημα, σηματοδοτώντας στην επιστροφή του δικομματισμού στη χώρα μας.

Τώρα εάν ένας… δούκας, ή ένας πρίγκιπας μπορούν να λειτουργήσουν ως «μεσσίες» ενός χώρου θα φανεί. Αλλά ο Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να γνωρίζει ότι το στην περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η επιτυχία του θα περνάει από την πρωτεύουσα καθώς εκεί θα κληθεί να αποδείξει εάν έχει την ικανότητα να γίνει μελλοντικός πρωθυπουργός ή όχι. Τα πρώτα δείγματα δημιουργούν ερωτήματα, αλλά δεν βιάζομαι. Όπως και εκείνος δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Αθήνα έχει καταπιεί… αρχηγούς, δελφίνους και δελφινάκια…

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την Ακροδεξιά της Λεπέν – Συντριβή για Μακρόν

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου με υποψηφίους Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις