Ναφθαλίνη είναι το… «άρωμα» που αναδύεται από την προσπάθεια προσέγγισης των διαμαρτυρόμενων αγροτών, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται βέβαια για προσέγγιση, αλλά για μια εξόφθαλμη προσπάθεια, προσηλυτισμού. Το καβάλημα των τρακτέρ, όπως έκανε ο προπάτορας Αλέξης, οι αοριστίες περί φιλοσοφίας στην πολιτική στον Ρίζο Μαρούδα και σε άλλους ανθρώπους του μόχθου, δεν μπορούν να γίνουν η πολιτική γομολάστιχα, που θα σβήσει μονοκοντυλιά τα όσα υπέφεραν και οι αγρότες από τη φορολαίλαπα εκείνη της περιόδου.

Τα φύκια για πλαφόν επτά λεπτών στην κιλοβατώρα του αγροτικού ρεύματος και για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που αποτελούν τα δυο «σαράκια» για κάθε παραγωγό, δεν αγοράζονται για μεταξωτές κορδέλες. Ο κ. Κασσελάκης και οι συν αυτώ ακόμη δεν έχουν πει που θα βρουν τα λεφτά. Πρόκειται για την λούπα στην εφαρμογή μιας παλαιοκομματικής συνταγής υπνωτισμού μιας κοινωνικής ομάδας που τσαλαπατήθηκε αγρίως, φορολογικά και δομικά, από την κυβέρνηση της «Πρώτης Φοράς». Αυτό είναι και το λάθος που διαπράττει επί μονίμου βάσεως ο «Στέφανος σκέτο» και ανεξήγητα το «board of advisors», το υβρίδιο του καπιταλιστικού πολιτμπιρό, αρνείται να του υπενθυμίσει.

Ο Στέφανος σκέτο, θα πει ακόμη και όλα τα λεφτά όλα τα κιλά, εάν είναι αυτό που χρειάζεται για να καβαλήσει το κύμα της οργής, όπως εκείνα με το sup στις παραλίες του Μαϊάμι. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ποτέ δεν αγάπησε τα μαθηματικά, παρά μόνον, όταν χρειάστηκε να πουλήσει τα φούμαρα για το περιβόητο μαξιλάρι. Δεν έβγαλε ποτέ το κομπιουτεράκι για να μιλήσει με την αλήθεια της γλώσσας των αριθμών. Δεν κοστολόγησε ποτέ τις λαϊκίστικες εξαγγελίες του, ούτε όταν θα αναρριχώταν στην εξουσία, ούτε και ως η αξιωματική αντιπολίτευση του 31%. Τώρα πια από το «υπόγειο» του 10%, είναι και επιβεβλημένο να ανταπεξέλθει στη μελανή ιστορία του, αυτή του «τάζω τα πάντα στους πάντες». Ο κ. Κασσελάκης όμως δεν ίδρυσε νέο κόμμα. Είναι πρόεδρος ενός κόμματος που το «διαμάντι» στο «στέμμα» της διακυβέρνησής του, ήταν φορο-λεηλασία και των αγροτικών εισοδημάτων, ταυτόχρονα με την οικονομική αφαίμαξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Ρήμαξε τους πάντες στους φόρους και στις εισφορές.  

Στα «ερείπια» που δημιούργησε στον πρωτογενή τομέα, η διακυβέρνηση Τσίπρα, ήρθε η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μειώσει τη φορολογία των αγροτών. Η οικονομική «αιμορραγία» της «πρώτης φοράς», επιδιορθώθηκε με τη θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Χορηγήθηκαν εφάπαξ ενισχύσεις ίσες με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, με την επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που αφουγκράζεται τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου τις οποίες μεγέθυνε με τις φορμπηκτικές πολιτικές του,  είδε ως θεατής την ενεργοποίηση του μέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου.  Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης οι σημερινοί τιμητές και άλλοτε ολετήρες των αγροτικών εισοδημάτων, είδαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δίνει το φιλί της ζωή στον ΕΛΓΑ και με την ενίσχυση ρευστότητας των 400 εκατομμυρίων ευρώ, να καταβάλλει στους δικαιούχους, οφειλές δέκα ετών. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρεις δόσεις και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας. Αυτή είναι η σκληρή και η διδακτική πραγματικότητα, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς Τσίπρα, παραμένει ανεπίδεκτος μαθήσεως. 

*Γράφει ο πολιτικός συντάκτης του debater.gr, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ειδήσεις σήμερα:

Από το Μέγαρο Μουσικής ξεκινά τη… συναυλία των εκλογών ο Μητσοτάκης

Έκρηξη στη Σταδίου: Ανησυχία για νέο χτύπημα – Οι έρευνες και οι καθοδηγητές

Λουκέτο σε πασίγνωστο club της Αθήνας που… ξέχασε να κόψει αποδείξεις

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις