Από την εκδήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, στο Μέγαρο Μουσικής (7μμ) θα ξεκινήσει (ατύπως) σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του για τις Ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όχι μόνο γιατί το θέμα του βιβλίου του εν αναμονή υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, έχει ως θέμα την «Ευρωπαική Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος», αλλά γιατί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία εκτός των άλλων να απαντήσει στα όσα ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης,  περί νέο-λαϊκισμού της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αρχίζουν και κλειδώνουν, μεταξύ των οποίων είναι αυτό του Δημήτρη Τσιόδρα, του Πύρρου Δήμα, του Γιώργου Αυτιά, της Εύης Χριστοφιλοπούλου, του Γ. Αμυρά, του Β. Κοντοζαμάνη, του Γ. Καλλιακμάνη, του Σ. Σέρμπου και φυσικά των Ευάγγελου Μειμαράκη, της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του Στ. Κυμπουρόπουλου,  της Ελίζας Βόζεμπεργκ θέλει να δώσει το στίγμα του για τις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει μεταξύ άλλων ότι: «Οι ευρωεκλογές είναι μια αυτοτελής αναμέτρηση. Ψηφίζουμε για τους ευρωβουλευτές μας και για την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Και η Νέα Δημοκρατία πιστεύω ότι προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι η πολιτική της ισχύ.

Είναι ότι εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Και εμείς αποδείξαμε σε μια σειρά από δύσκολες διαπραγματεύσεις ότι όταν πηγαίνουμε στην Ευρώπη μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με τρόπο πάρα πολύ αποτελεσματικό. Πάρτε, για παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Εγώ ο ίδιος διαπραγματεύτηκα προσωπικά, φέραμε πίσω για τη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άρα, αυτά πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες όταν θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές».

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στον Economist είχε επισημάνει αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών ότι: «Ακόμα και τώρα το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κατεστημένο, εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να αδυνατεί ή να είναι απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το ρεύμα του λαϊκισμού -από την παγκοσμιοποίηση μέχρι την αύξηση του κόστους ζωής- είναι πραγματικές και εκφράζονται με ειλικρίνεια. Πρόκειται για μία προσέγγιση που εκδηλώνεται με τη μορφή του “εμείς και αυτοί” και λέει: “εμείς ξέρουμε καλύτερα”. Μια τέτοια αλαζονική αυτοπεποίθηση είναι καταστροφική. Μας κάνει να μην βλέπουμε τις δυσκολίες των πολιτών, θολώνει την κρίση μας σχετικά με το ποια ζητήματα πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα και, τελικά, αποξενώνει τους ψηφοφόρους».

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία μετέχουν οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας και Άννα Διαμαντοπούλου. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η σύμβουλος του πρωθυπουργού για διεθνή θέματα, Αριστοτελία Πελώνη.

Το βιβλίο 

Από τον τίτλο ήδη του βιβλίου του, ο Δημήτρης Τσιόδρας δηλώνει με ακρίβεια το θέμα και την οπτική του γι’ αυτό: ο δρόμος για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ήταν απ’ αρχής και συνεχίζει να είναι δύσβατος, ανηφορικός και διόλου ανέφελος. Η ωραία και εξαιρετικά φιλόδοξη περιπέτεια, που ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένει πάντοτε ανοιχτή –βεβαιότητες και νομοτέλειες δεν χωρούν εδώ.

Το βιβλίο (με 272 βιβλιογραφικές παραπομπές) ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της. Περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται βεβαίως και με τις«ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία».

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις