Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟ-ΣΧΕΣΗΣ

Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον αποζητά την αποδοχή, την αγάπη, την συν-τροφικότητα και την συν-δημιουργία.

Τι συμβαίνει όμως και τα ακούσματα όπως «πολύ δύσκολες οι σχέσεις», ή «χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να διατηρήσεις μία σχέση» ή ακόμη «πόσο δύσκολο είναι να βρω έναν άνθρωπο να με καταλαβαίνει» όλο και πληθαίνουν;

Η σχέση που επιθυμούμε να αναπτύξουμε με έναν άλλο άνθρωπο ξεκινά πρωτίστως από την μία βασική και διαχρονική σχέση που είναι αυτή με τον εαυτό μας. Η σχέση που φροντίζουμε να διατηρούμε μαζί του αντικατοπτρίζει την ποιότητα της σχέσης που αναζητούμε και που είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε.

Πως μιλάμε στον εαυτό μας;

Πως αντιλαμβανόμαστε τι μας συμβαίνει;

Πως «κανακεύουμε» ή περιθάλπουμε τον εαυτό μας σε στιγμές αδυναμίας και ευαλωτότητας;

Του μιλούμε γλυκά και τρυφερά όπως θα θέλαμε να μας μιλούν;

Είμαστε συνειδητοί ως προς την εκάστοτε συναισθηματική μας κατάσταση;

Αγκαλιάζουμε και επαινούμε τον εαυτό μας για τα επιτεύγματά μας;

Μας έχουν διδάξει «αγάπα τον πλησίον σου ως σε-αυτόν». Πως γίνεται λοιπόν να αγαπήσουμε άλλους ανθρώπους εάν δεν αγαπήσουμε πρωτίστως τον εαυτό μας;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ ΕΑΥΤΟΥ

Θα ξεκινήσω από το τι Δεν σημαίνει «αγάπη εαυτού»…

Δεν σημαίνει ότι «εγώ» έχω «πάντα» δίκιο…

Δεν σημαίνει ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εμένα…

Δεν σημαίνει ότι είμαι αλάνθαστος και οποιαδήποτε άλλη άποψη απορρίπτεται…

Αγάπη εαυτού σημαίνει αυτό που ο δικός μας Σωκράτης έλεγε από την αρχαιότητα, το «γνώθι σαυτόν».

Αγάπη εαυτού σημαίνει γνωρίζω τα χαρίσματα μου, τις ικανότητές μου όπως και τις αδυναμίες μου και την γνώση αυτή την αξιοποιώ καθημερινά βελτιώνοντας τον εαυτό μου και την συμπεριφορά μου προς όφελος δικό μου και των ανθρώπων γύρω μου.

Αγάπη εαυτού σημαίνει γνωρίζω και αποδέχομαι τις ανάγκες μου, τις προτεραιότητές μου και τις ιδιαιτερότητές μου και με αυτόν τον γνώμονα επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους.

Αγάπη εαυτού σημαίνει ότι αποδέχομαι την διαφορετικότηταμου και του καθενός άλλου ανθρώπου και χτίζω σχέσεις ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης.

ΠΩΣ ΧΤΙΖΩ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ

Μία από τις βασικές αρχές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (Nlp), μέθοδος η οποία έχει προκύψει από «μοντελοποίηση» ανθρώπων με διακριτές συμπεριφορές, είναι «Άλλο ο άνθρωπος και άλλο η συμπεριφορά του».

Έχουμε την τάση να κρίνουμε έναν άνθρωπο βάσει μίας συγκεκριμένης και μη αποδεκτής εκ μέρους μας συμπεριφοράς αφορίζοντας όλο τον πρότερο βίο του και βασικά μη αναγνωρίζοντας ότι ο κάθε ένας από εμάς δύναται κάποια στιγμή να μην είναι ικανός να ανταποκριθεί σε κάποια κρίση, κάποια έντονη συναισθηματική κατάσταση ή ακόμη και η συμπεριφορά του να μην είναι η ενδεδειγμένη από εμάς για εμάς.

Σκεπτόμενοι όμως ότι είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και όχι ρομπότ θα ήταν ωφέλιμο να αποδεχτούμε το γεγονός της ευάλωτης φύσης μας και να μην βάζουμε «ταμπέλες» σε ανθρώπους εξαιτίας μίας συμπεριφοράς τους.

Σκεφτείτε ότι τις ίδιες «ταμπέλες» φορούμε και στον ίδιο μας τον εαυτό με αποτέλεσμα να λειτουργούμε περιοριστικά μη επιτρέποντας στην αληθινή μας φύση να αναλάβει δράση και να δημιουργήσει την σχέση που επιθυμεί.

Της Πέγκυ Μουζάκη 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις