Τα αμύγδαλα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με υπέροχη γεύση, αποτελούν ένα δημοφιλές σνακ ή συστατικό σε διάφορες συνταγές. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, η κατανάλωσή τους ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλους.

Διαβάστε παρακάτω ποιοι δεν θα πρέπει να τρώνε αμύγδαλα.

Άτομα με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς

    Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς αποτελεί μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από ήπιες έως και απειλητικές για τη ζωή.

    Εάν είστε αλλεργικοί σε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, φιστίκια ή καρύδια, η κατανάλωση αμυγδάλων, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική αντίδραση.

    Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, φουσκώματα, εξανθήματα, δύσπνοια, ναυτία και εμετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

    Άτομα με προβλήματα στα νεφρά

      Τα αμύγδαλα περιέχουν οξαλικό οξύ, μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

      Εάν πάσχετε από νεφρική νόσο ή έχετε ιστορικό λίθων στα νεφρά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αμυγδάλων ίσως αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

      Συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε την κατάλληλη ποσότητα αμυγδάλων που μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια.

      Άτομα με χοληδόχο κύστη

        Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, είναι πλούσια σε λιπαρά.

        Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, φουσκώματα και ναυτία σε άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.

        Εάν έχετε ιστορικό χολολιθίασης ή άλλες παθήσεις της χοληδόχου κύστης, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση αμυγδάλων ή να τα αποφύγετε εντελώς.

        Μικρά παιδιά

          Τα αμύγδαλα, λόγω του μικρού τους μεγέθους και του σκληρού κελύφους τους, αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για μικρά παιδιά.

          Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν έχουν πρόσβαση σε αμύγδαλα, ούτε ολόκληρα ούτε κομμένα σε μικρά κομμάτια.

          Για παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, η κατανάλωση αμυγδάλων πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενηλίκων για να διασφαλιστεί η ασφαλής μάσηση και κατάποση.

          Ειδήσεις σήμερα:

          Κέιτ Μίντλετον: Ανησυχία για την υγεία της – Φορά σάκο κολοστομίας υποστηρίζουν χρήστες στα social media

          Θρίλερ με την εξαφάνιση 52χρονου στην παραλία Συκιάς

          Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις