Σε λειτουργία τίθεται σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mycar για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
Με αυτό τον τρόπο, δίνεται δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις πάρουν πίσω – για ορισμένο χρονικό διάστημα – ακόμα και πριν το Πάσχα με την καταβολή αναλογικών τελών.
Προϋπόθεση για να πάρουν πίσω τις πινακίδες είναι το όχημα να είναι ασφαλισμένο και να καταβάλουν το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο διάστημα που θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημα το οποίο υπολογίζεται με δωδεκατημόρια. Δηλαδή για ένα μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των ετήσιων τελών που αντιστοιχούν στο όχημα τους για 2 μήνες τα 2/12 για 6 μήνες τα 6/12 κ.ο.κ .
Για παράδειγμα ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 265 ευρώ που θέλει να επανακυκλοφορήσει το όχημα του για δύο μήνες θα κληθεί να πληρώσει 44 ευρώ (2/12 του ποσού) και για 6 μήνες 132,5 ευρώ (6/12).
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Η διαδικασία για την αίτηση
Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά, με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να μπαίνουν στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών Taxis, συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.
Πιο αναλυτικά, εά κάποιος θέλει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
-Αρχικά θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/mycar.
-Μετά θα πρέπει να βάλει τους κωδικούς του Taxisnet, να συμπληρώσει τα στοιχεία του τα προσωπικά αλλά και του οχήματος του.
-Γίνεται αυτόματος έλεγχος του οχήματος και εάν αυτό είναι ασφαλισμένο, τότε ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα.
-Τέλος ο υπόχρεος θα πρέπει να πληρώσει τα 12κατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες για την άρση ακινησίας του οχήματος του.
Τα πρόστιμα
Επίσης, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα αναφέρει τα εξής:
-Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, οι κληρονόμοι ευθύνονται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους θανάτου, αφαιρουμένου του ήδη καταβληθέντος ποσού, ενώ για το επόμενο έτος οφείλουν και πρόστιμο. Το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ δεν επιβάλλεται για το έτος του θανάτου και το επόμενο.
-Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό για την άρση της αναγκαστικής ακινησίας, βάσει της ακριβούς ημερομηνίας άρσης.
-Αν, κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα μεταβιβαστεί ή διαγράφει οριστικά λόγω εξαγωγής, τότε οφείλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους δεν επιστρέφονται.
Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:
-Το ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας είναι ο μήνας, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για 20 ημέρες θα πληρώσει το 1/12 των τελών.
-Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
Tο μέτρο της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα μονιμοποιείται και έτσι από την 1η Απριλίου κάθε έτους θα δίδεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή τελών ανάλογα με το διάστημα που θα κυκλοφορεί το όχημα.
Φονικό στην Εύβοια: Πώς βγήκε το σπίτι σε πλειστηριασμό – Η αντιδικία του 75χρονου με την αδελφή του
Θεσσαλονίκη: Πώς λειτουργούσε η μακάβρια “φάμπρικα” στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ο τιμοκατάλογος
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"