Τζάνειο: Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της 62χρονης μετά τη λανθασμένη μετάγγιση – “Είναι ένα στάδιο πριν πεθάνει”
"Οι συγγενείς είναι θετικοί στο να δοθούν τα όργανά της"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ
Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια της 62χρονης που είχε υποβληθεί σε λανθασμένη μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα και να νοσηλεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ.
Όπως δήλωσε στο DEBATER ο δικηγόρος της οικογένειας της 62χρονης, Αθανάσιος Αλεξόπουλος, “Δεν έχει πεθάνει η γυναίκα ακόμη. Δεν υπάρχει λειτουργία του εγκεφάλου, όπως έδειξε η μαγνητική. Οι συγγενείς είναι θετικοί, πάντως, στο να δοθούν τα όργανα της, ώστε να σωθούν άλλοι συνάνθρωποι μας. Οι γιατροί δυστυχώς δεν δίνουν καμία ελπίδα“.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “όσον αφορά το νομικό κομμάτι θα μείνουμε στις θέσεις μας και θα γίνουν όλα τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, η 62χρονη θεωρείται ζωντανή και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, ωστόσο αύριο θα οι γιατροί θα αρχίσουν τα εγκεφαλικά τεστ, προκειμένου να δουν αν είναι εγκεφαλικά νεκρή.
Στη συνέχεια, οι γιατροί θα συζητήσουν με την οικογένειά της το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση των οργάνων της, αν βέβαια τα όργανα είναι κατάλληλα, λόγω των θρόμβων που έχου υποστεί, αλλά και λόγω του ιστορικού καρκίνου που είχε.
Πάντως, οι δύο γιοι της είναι θετικοί για την ώρα στο ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης.
Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Τι αναφέρει το πόρισμα του Οργανισμού Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία
Όπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, το πόρισμα του Οργανισμού Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία για τα όσα έγιναν στο Τζάνειο Νοσοκομείο, “δείχνει” μεταξύ άλλων τραγικά λάθη των νοσηλευτών και τεχνικά ζητήματα με τους εκτυπωτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, την ημέρα νοσηλείας της 62χρονης στο Τζάνειο δεν λειτουργούσε ο εκτυπωτής της Νευρολογικής Κλινικής, με συνέπεια να μην μπορούν να εκτυπώσουν βραχιολάκια.
Ειδικότερα, οι νοσηλευτές, την ίδια ημέρα, δεν φόρεσαν σε κανέναν από τους ασθενείς του θαλάμου βραχιολάκια, καθώς ο εκτυπωτής είχε χαλάσει και έτσι δεν μπόρεσαν να τα τυπώσουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι βοηθοί νοσηλευτές, χωρίς να έχουν την απαραίτητη επίβλεψη από γιατρό ή νοσηλευτή κατά τη διάρκεια της μετάγγισης αίματος, «ακολούθησαν» την παραδοσιακή μέθοδο αρίθμησης των κλινών από τα αριστερά στα δεξιά.
Ωστόσο, όταν ανέλαβε η βραδινή βάρδια, αρίθμησαν τα κρεβάτια από τα δεξιά προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεννόηση ως προς το ποιος ασθενής πάσχει από τι. Έτσι, ο βοηθός νοσηλευτή προχώρησε στη διαδικασία χωρίς να βρίσκεται υπό επίβλεψη από γιατρό ή νοσηλευτή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει σχετικά το πρωτόκολλο.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η 62χρονη, μετά τη λάθος μετάγγιση, παρέμεινε αβοήθητη επί 45 λεπτά εμφανίζοντας τα πρώτα συμπτώματα, με έναν άλλον συνοδό ασθενή να το παρατηρεί και να ειδοποιεί τους γιατρούς.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις