Η Τσικνοπέμπτη 2025 πλησιάζει και φέτος όσοι συνηθίζουν να τιμούν την ημέρα απολαμβάνοντας διάφορα είδη κρέατος, όπως ορίζει η παράδοση την περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία.

Η Τσικνοπέμπτη 2025 έρχεται λίγο πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, δηλαδή πριν το Πάσχα και πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες δηλαδή μετά τον Άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φλεβάρη.

Κάθε χρόνο αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στο ψήσιμο και σε όλη την Ελλάδα μαζί με το μαγείρεμα κρέατος στα κάρβουνα υπάρχουν διάφορα έθιμα που τηρούνται παραδοσιακά.

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή. Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Τα ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη σε όλη τη χώρα

Κέρκυρα

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας πραγματοποιούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστό κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην περιοχή “Κουκουνάρα”, της Κέρκυρας.

Κρήτη

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, όσοι αγαπούν τα μασκαρέματα, μεταμφιέζονται και βγαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους με τραγούδια και χορούς.  

Θήβα

Στη Θήβα τελείται ο “βλάχικος γάμος” που αρχίζει με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Ο “βλάχικος γάμος” είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα.

Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο οι κάτοικοι μεταμφιέζονται με στολές και αυτοσχέδιες μάσκες και άλλα μασκαρέματα και περιφέρονται στους δρόμους γλεντώντας και παρασύροντας τους υπόλοιπους κατοίκους σε τραγούδια και χορούς.

Πόρος

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, οι νέοι συνηθίζουν να βάζουν ένα μακαρόνι κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Πελοπόννησος

Σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου συνηθίζεται να σφάζουν χοίρους και στη συνέχεια παρασκευάζουν διάφορα εδέσματα από αυτά όπως παστό, γουρναλοιφή και τσιγαρίδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Ισραήλ τρεις όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Καιρός: Τσουχτερό κρύο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – Απουσιάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις