Τουρισμός, τοπική επιχειρηματικότητα και «κυνήγι μαγισσών» στη Ρόδο – Οι δύο όψεις του νομίσματος
Τι απαντά μέσω του DEBATER ιδιοκτήτης καταστήματος στη Dailymail

Το καλοκαίρι του 2025 βρίσκει τη Ρόδο για άλλη μία φορά στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, όχι όμως για τις φυσικές της ομορφιές ή την πλούσια ιστορία της, αλλά για τις καταγγελίες που έρχονται στο φως σχετικά με την αντιμετώπιση τουριστών από επιχειρήσεις εστίασης.
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με ξένα ΜΜΕ όπως η Dailymail να προχωρούν σε ονομαστικές αναφορές καταστημάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως «παγίδες» για τους τουρίστες.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η πραγματικότητα δεν είναι μονοδιάστατη. Σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, ένας εκ των ιδιοκτητών εμπλεκόμενων καταστημάτων καταγγέλλει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της θεμιτής ελεγκτικής διαδικασίας. Όπως αναφέρεται, σε πρόσφατο περιστατικό, αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα εν ώρα αιχμής, προχώρησαν σε συλλήψεις όλου του προσωπικού παρουσία τουριστών, προκαλώντας αναστάτωση και πανικό στους παρευρισκόμενους. Όπως φαίνεται και σε φωτογραφικό ντοκουμέντο του DEBATER και από οπτικό υλικό που δόθηκε στο φως, υπάλληλος κατήγγειλε την καταστροφή του κινητού τηλεφώνου του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Η παρέμβαση αυτή, αν και γίνεται στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση της νομιμότητας, προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας και την αρνητική εικόνα που μεταδίδεται προς τους επισκέπτες του νησιού.
Σε άλλο περιστατικό, που αφορά την έλλειψη αναγραφής τιμών σε μενού, άλλος ιδιοκτήτης επιχείρησης δίνει τη δική του εκδοχή μέσω του DEBATER στην Dailymail. Όπως υποστηρίζει, η τουρίστρια που έκανε την καταγγελία: «είχε επισκεφτεί το κατάστημα και άλλη φορά, είχε μείνει ικανοποιημένη και επέστρεψε για δεύτερη επίσκεψη. Εκεί, παρήγγειλε και πάλι μπύρα συγκεκριμένα του ενός λίτρου – την λεγόμενη μπότα που έχουμε – καθώς και ορισμένα παραδοσιακά μεζεδάκια, όπως ελληνική φέτα», ήξερε τι παραγγέλνει», υποστηρίζει. Ο ίδιος τονίζει πως οι τιμές υπήρχαν κανονικά στον κατάλογο και θεωρεί τις δηλώσεις της τουρίστριας ψευδείς. «Εμείς προσπαθούμε να προάγουμε την παράδοση και τον τουρισμό. Καλούς πωλητές μας λες, όχι κλέφτες», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τα περιστατικά αυτά ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για το πού τελειώνει ο έλεγχος και πού ξεκινά η υπερβολή, αλλά και για το πόσο ευάλωτες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις σε δημόσια διαπόμπευση χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία ή την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.
Η τουριστική εικόνα της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε νησιά υψηλής επισκεψιμότητας, κρίνεται όχι μόνο από τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών, αλλά και από τη στάση της Πολιτείας απέναντι στην επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και τη φήμη της χώρας στο εξωτερικό. Το ζητούμενο δεν είναι να καλυφθούν περιστατικά αισχροκέρδειας, αλλά να διασφαλιστεί ότι κάθε καταγγελία εξετάζεται δίκαια, και κάθε παρέμβαση δεν λειτουργεί ως τιμωρητική επίδειξη δύναμης, αλλά ως μέσο προστασίας όλων των πλευρών – πολιτών, τουριστών και επαγγελματιών.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις