Τι ισχύει με τα ισόβια στην Ελλάδα: Πόσα χρόνια μένουν στη φυλακή οι καταδικασμένοι για ειδεχθή εγκλήματα – Δικηγόρος εξηγεί στο DEBATER

Πότε η ποινή μπορεί να είναι μικρότερη - Τι γίνεται με την αποφυλάκιση

Τι ισχύει με τα ισόβια στην Ελλάδα: Πόσα χρόνια μένουν στη φυλακή οι καταδικασμένοι για ειδεχθή εγκλήματα – Δικηγόρος εξηγεί στο DEBATER
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σοκ, οργή και αποτροπιασμό προκαλούν στο πανελλήνιο ειδεχθή εγκλήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ιδίως όταν αφορούν δολοφονίες παιδιών.

Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι η ισόβια κάθειρξη. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές ποινικές συνέπειες για μια υπόθεση που μπορεί να επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης; Και τελικά, μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να παραμείνει στη φυλακή ένας καταδικασμένος, αν η Δικαιοσύνη καταλήξει σε βαριά καταδίκη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δικηγόρος Δημήτρης Φουφόπουλος εξηγεί στο DEBATER τι προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο και ποια είναι τα χρονικά όρια που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις βαριές ποινές, όπως τα ισόβια.

Τρις ισόβια κάθειρξη ≠ Φυλάκιση εφ’ όρου ζωής

Παρά τη βαρύτητα του όρου “ισόβια κάθειρξη”, το ελληνικό ποινικό δίκαιο δεν ταυτίζει την ποινή αυτή με φυλάκιση μέχρι τον θάνατο. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει ο κ. Φουφόπουλος:

«Σε ποινές περισσότερες από μία ισόβια κάθειρξη, κατά το ισχύον ελληνικό ποινικό δίκαιο, η έκτιση είναι 25 έτη πραγματικής φυλάκισης (άρθρο 105 παρ. 6 ΠΚ).»

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή και τρεις φορές ισόβια, θα εκτίσει στην πράξη 25 έτη πριν εξεταστεί η πιθανότητα αποφυλάκισής του.

Πότε μπορεί να αποφυλακιστεί ένας καταδικασμένος σε ισόβια

Η αποφυλάκιση μετά τα 25 έτη δεν είναι αυτόματη. Ο δικηγόρος εξηγεί:

«Για την απόλυση μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 106 ΠΚ, που εξετάζονται βάσει της διαγωγής του κρατουμένου, της πιθανότητας τέλεσης νέων αδικημάτων κ.λπ.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος αποφυλακιστεί, ενδέχεται να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Αν παραβιαστούν, η αποφυλάκιση μπορεί να ανακληθεί και να επιστρέψει στις φυλακές.

Πότε η ποινή μπορεί να είναι μικρότερη

Αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά, τότε μπορεί να μην επιβληθεί ισόβια, αλλά πρόσκαιρη κάθειρξη – ποινή με ανώτατο όριο τα 15 ή 20 χρόνια, αναλόγως της υπόθεσης και του χρόνου τέλεσης των πράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή την περίπτωση:

«Η απόλυση από τις φυλακές μπορεί να έρθει ακόμα και στα 16 ή 18 χρόνια πραγματικής έκτισης, με επιπλέον ευεργετικό υπολογισμό ημερών κράτησης (μεροκάματα), να μειωθεί σε 2 έως 4 έτη λιγότερα», λέει ο κ. Φουφόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η μετάνοια… δεν υπάρχει

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που το δικαστήριο κρίνει ότι ο δράστης παραμένει αμετανόητος και επικίνδυνος, τότε:

«Μπορεί να μην απολυθεί ποτέ από τη φυλακή, ακόμα και μετά τα 25 έτη.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και τα παραπάνω αποτελούν γενικές νομικές ερμηνείες και δεν αφορούν συγκεκριμένη υπόθεση, ο δικηγόρος καταλήγει:

«Σε ένα σενάριο καταδίκης σε τρις ισόβια κάθειρξη, η πραγματική έκτιση θα είναι 25 έτη και για την απόλυση θα εξεταστούν οι όροι του άρθρου 106 ΠΚ. Ωστόσο, οι σχετικές διατάξεις αλλάζουν συχνά και ενδέχεται στο μέλλον να τροποποιηθούν εκ νέου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ