Η κακοκαιρία “Ελπίς” δείχνει ήδη τα “δόντια” της σε κάποιες περιοχές της χώρας και από νωρίς το πρωί της Δευτέρας πλήττει και την Αττική, με έντονες χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι. Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα.

Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες.  

Κακοκαιρία “Ελπίς”: Τέσσερις πιθανές αιτίες και μορφές του φαινομένου:

  1. Αστραπές και βροντές μπορεί να τύχει να συμβούν σε μια χιονοθύελλα, με αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν της κανονικής καταιγίδας, λόγω αναταράξεων από την ταυτόχρονη ύπαρξη των οριζόντιων ρευμάτων, κοινώς ανέμων, με τα ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, αν και είναι πρακτικώς σπάνιο ενδεχόμενο.
  2. Μια κανονική καταιγίδα στην άκρη ενός ψυχρού ή θερμού μετώπου, που μπορεί ή να σχηματιστεί σε μια ψυχρή περιοχή τον χειμώνα ή να προσκρούσει εκ των υστέρων σε ψυχρές αέριες μάζες, οπότε η κατακρήμνιση λαμβάνει τη μορφή του χιονιού.
  3. Μια βαριά χιονοθύελλα στο άκρο βαρομετρικών υφέσεων που προκαλούν ισχυρά κατακόρυφα ρεύματα, τα οποία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για να συμβούν αστραπές και βροντές, όπως φαίνεται στο διπλανό σχεδιάγραμμα.
  4. Μια καταιγίδα στην οποία παρατηρείται το φαινόμενο lake effect ή ocean effect, που προκαλείται από ψυχρές αέριες μάζες που διέρχονται πάνω από αρκετά ζεστό νερό λιμνών ή ωκεανών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τέτοιες χιονοκαταιγίδες ιδιαίτερα συχνά στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα. Σχετικά αξιοσημείωτη συχνότητα του φαινομένου, παρατηρείται μόνο στην περιοχή των Ιωαννίνων (ιδιαίτερα έντονη εκδήλωση του φαινομένου σημειώθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012), αν και κατά καιρούς μπορεί να συμβεί σε απρόβλεπτες τοποθεσίες. Ένα τέτοιο εντυπωσιακό παράδειγμα, ήταν η εκδήλωση χιονοκαταιγίδας μέσα στην Αθήνα, και μάλιστα επί δύο συνεχόμενες ημέρες, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής εισβολής με έντονες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα, ακόμα και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας έως και την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας.

Χαρακτηριστική περίπτωση χιονοκαταιγίδας είναι αυτή που είχε σημειωθεί στους Κούναβους Ηρακλείου Κρήτης το 2019 όπως φαίνεται και στο βίντεο που είχε δημοσιεύσει τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ειδήσεις σήμερα

Το DEBATER στο πλευρό των πολιτών για την κακοκαιρία “Ελπίς” – Στείλτε μας φωτογραφίες και βίντεο από τις περιοχές σας

Η κακοκαιρία “Ελπίς” έρχεται στην Αττική με άγριες διαθέσεις – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας (vids)

Συγκλονίζει η θεία του παιδιού για το τραγικό τροχαίο στα Άνω Πατήσια – “Είδα το αγγελούδι μου κάτω από τις ρόδες” (pics&vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις