Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να υπάρξει το Σάββατο με το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εν μέσω της 30ης επετειακής Agrotica. Η συγκεκριμένη ενέργεια των αγροτών αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα καταλήξει στη ΔΕΘ.

Στον Πλατύκαμπο και έπειτα από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, προέκυψε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.

Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.

«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Κινητοποιήσεις αγροτών: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών» είπε ο Μαρινάκης

Τη θέση του ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στα μεγάλα αιτήματα των αγροτών, ήτοι στα αυξημένα κόστη στο πετρέλαιο και το ρεύμα εξέφρασε σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και το δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να εκτροχιάζει τα δημοσιονομικά. Απαριθμώντας, δε, τις συνολικά 6 παρεμβάσεις, που εξήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα αιτήματα των αγροτών διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

“Η κυβέρνησή μας μετά το 2019 έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας” τόνισε σχετικά.

Κινητοποιήσεις αγροτών: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Βουλή

Απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση – στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”-που είπε πως σύρθηκε στη Βουλή για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού αυτή “είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στην εθνική αντιπροσωπεία να μιλήσω για το θέμα αυτό”.

“Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα”, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως στο θέμα των αγροτών δεν πρέπει να υπάρχουν διαξιφισμοί.

“Δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν. Να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς ωστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη ζωή τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα στον τόπο τους. Παράλληλα, να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως είναι μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα με υπολογιζόμενο κόστος σε βάθος τετραετίας τα 3,3 δισ. Ευρώ.

“Οι αποζημιώσεις θα φτάσουν ενδεχομένως το 1 δισ. Ευρω. Κάναμε πολλά και ενδεχομένως πιο γρήγορα από ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτος”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια.

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της απάντησής του στη Βουλή.

“Να ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει αρκετά καλά για να μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί για για το 2024”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. “82 εκατ. Ευρώ ακόμα”, συμπλήρωσε

Οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από την θεομηνία Daniel».

Εκπτώσεις και στο αγροτικό ρεύμα

“Σήμερα θα ήθελα να μιλήσω για ένα άλλο ζήτημα το οποίο τίθεται δικαιολογημένα μετ επιτάσεως και αυτό είναι το κόστος του ρεύματος. Θα ήθελα λοιπόν να ανακοινώσω ότι σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Δηλαδή τους μήνες των υψηλών καταναλώσεων”, ανακοίνωσε ακόμα.https://www.youtube.com/embed/rPcuYgysIGM

Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να ολοκληρώσει τη δευτερολογία του αναφερόμενος στα θέματα των υποδομών.

Οι υποδομές που καταστράφηκαν στον Ντάνιελ ήταν πάρα πολλές είπε και τόνισε ότι πρόκειται για έργα για τα οποία απαιτείται χρόνος. Βέβαια τόνισε πως «όταν κόβεται ένας δρόμος σε ένα χωριό πρέπει να πάει δρόμος στο χωριό. Λοιπόν θα πάει ο δρόμος στο χωριό με προσωρινό τρόπο και θα ‘ρθουμε στη συνέχεια να φτιάξουμε αυτό το δρόμο σωστά».

Ειδήσεις σήμερα:

Μπαταρία αυτοκινήτου: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι χρειάζεται αλλαγή

Θρήνος για τον Χρήστο Βολικάκη – «Γιατί ρε φίλε;…»

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις