Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης αναφέρθηκε την Κυριακή 9/2 στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ παρατηρείται μια μείωση του ρυθμού που κάνει πιο αισιόδοξους τους ειδικούς.
«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» ανέφερε αρχικά για να προσθέσει:
«Aν έχει αρχίσει από την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης. Η Πολιτεία συστήνει μέσω της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ηφαιστειακού Κινδύνου τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Δεν μίλησε κανένας για εκκένωση. Δεν μίλησε κανένας για να φύγει ο κόσμος από τα σπίτια του. Από κει και πέρα εγώ προσωπικά ο ίδιος είπα ότι στη δική τους περίπτωση ενδεχομένως να καθόμουν στο νησί. Γιατί; Γιατί τα επίκεντρα είναι σε αρκετή απόσταση από το από τα αστικά κέντρα, από την πόλη της Θήρας και στα γύρω τριγύρω νησιά ακόμα επίσης αρκετά μεγάλη απόσταση».
«Η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερους ρυθμούς. Διαπιστώσαμε μάλιστα την αλλαγή αυτή αμέσως την Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε ωστόσο επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί, δηλαδή να περάσουν κάποιες μέρες κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εμπεδωθεί αυτή η χαμηλότερη συχνότητα σεισμών. Τέτοιες ακολουθίες, επειδή έχουν διακυμάνσεις στο χρόνο, μπορεί να αυξάνει, να μειώνεται, χρειάζεται κάποιο μεγαλύτερο παράθυρο έτσι ώστε να υπάρχει και η εμπιστοσύνη.
Αυτό λοιπόν που βλέπουμε είναι ότι έχουμε καλά νέα. Έχουμε δηλαδή μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες. Αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή, που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε, είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης» είπε.
“Κόκκινα” δάνεια: Περιορίστηκαν κατά 25 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 2019
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"