Νέοι σεισμοί «χτυπούν» τις Κυκλάδες, αφού δύο ισχυρές δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα την Τετάρτη 5/2 ανοικτά της Αμοργού.
Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,2 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε, στις 21:09, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 16 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Πρόκειται για την μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφεται ως τώρα στην περιοχή.

Στις 19.47 σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 16 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 19,4 χιλιόμετρα.

Σαντορίνη: Φεύγουν και οι… τελευταίοι
Φεύγουν και οι «τελευταίοι» από τη Σαντορίνη, λόγω της επίμονης σεισμικής διέγερσης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
Είναι ενδεικτικό ότι από το απόψε το βράδυ μέχρι και αύριο το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί επιπλέον εννέα πτήσεις από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι σήμερα το «βάρος» των αναχωρήσεων έπεσε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου.
Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί καταγράφηκαν στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού
Τα δεδομένα αναφορικά με τη σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού κατά το τελευταίο δίμηνο κατέγραψε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνολικά, η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1.300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1.400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6.400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί.
Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.
«Η ενεργοποίηση του ρήγματος δεν αποκλείεται να συνδέεται με το Κολούμπο»
«Για να έχουμε μία ηφαιστειακή δραστηριότητα θέλουμε μία τέτοια σεισμική ακολουθία που να επιταχύνεται σε έκταση, σε μεγέθη και σε συχνότητα. Θέλουμε, ωστόσο, και άλλα πράγματα. Να ανεβαίνει η θερμοκρασία στις θερμές πηγές, να είναι θολά», ανέφερε, προσθέτοντας πως «όλα αυτά συνηγορούν ότι υπάρχει μία έξαρση, ανεβαίνει το τήγμα».
«Πιθανή εκτόνωση των αερίων και υδρατμών που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στη λάβα έτσι ώστε να έχουμε μία ήσυχη εξέλιξη», υπογράμμισε, ενώ, δεν αποκλείει η ενεργοποίηση του ρήγματος να συνδέεται με το Κολούμπο.
«Δε ξέρουμε πότε θα σταματήσουν οι σεισμοί»
Η καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας, Εύη Νομικού, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «Είμαστε σε μια περίοδο με πάρα πολλούς σεισμούς οι οποίοι δεν ξέρουμε πραγματικά πότε θα σταματήσουν. Θέλει λίγο υπομονή να εξασθενήσουν οι σεισμικές δονήσεις».
«Δεν πρέπει να συνδέουμε το ρήγμα της Ανύδρου με το ρήγμα της Αμοργού. Πάντα εξετάζουμε την σχέση μεταξύ ηφαιστειότητας και τεκτονικής. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου δεν πάει για έκρηξη, αποκλείουμε την έκρηξη», συμπλήρωσε.
Νέο Ψυχικό: Σοβαρό τροχαίο με έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"