Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την γύρω περιοχή, με τους κατοίκους του νησιού να ανησυχούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μέσα σε μιάμιση ώρα σημειώθηκαν 11 σεισμοί άνω των τριών Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 3,7 και να σημειώνεται στις 11:00 το πρωί, 16 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, με το εστιακό του βάθος στα 12,7 χλμ.

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπ. Πολιτικής Προστασίας 

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις 13:00 στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα σεισμικά φαινόμενα στην Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Β. Κικίλια και 3 επιστήμονες. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθούν η επέκταση των μέτρων, ο τρόπος διαχείρισης της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, καθώς και τα νέα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το επιστημονικό προσωπικό για την περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου.

Παράλληλα θα αξιολογηθεί η κατάσταση με τα σχολεία που παραμένουν κλειστά εξαιτίας των συνεχόμενων σεισμών στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος, ο Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. 

Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι

Ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος στις σημερινές δηλώσεις του εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, τονίζοντας όμως πως το φαινόμενο θα διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες.

Όπως εξήγησε, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις συνεχόμενες δονήσεις, μιας και το φαινόμενο θα κάνει καιρό για να εξασθενήσει.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, στη νέα ενημέρωσή του, ξεκαθάρισε πως δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, όπως υποστηρίζουν πολλοί.

«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», συμπλήρωσε καθησυχάζοντας όσους φοβούνται έναν σεισμό παρόμοιο με αυτόν της Αμοργού το 1956.

Όσον αφορά το φαινόμενο που σφυροκοπά τις Κυκλάδες, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε:

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες. Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο».

Οι ειδικοί αυτή τη στιγμή εξετάζουν δυο βασικά σενάρια για το φαινόμενο στις Κυκλάδες.

Σενάριο για σεισμό έξι Ρίχτερ

«Το ευνοϊκό σενάριο, είναι η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι πολύ πιο ακραίο, προβλέπει σεισμό 6 και 6,2 Ρίχτερ.

 Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα».

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο.

«Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», τόνισε.

Σε άλλο σημείο έφερε ως παράδειγμα τους σεισμός στο Αρκαλοχώρι, για να εξηγήσει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φαινόμενο να εξασθενήσει μετά από μήνες.

«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης βλέπει «σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα.

«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς» εξήγησε ακόμα αποκαλύπτοντας πως από την αρχή του μήνα έχουν γίνει 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

Όσον αφορά τους κατοίκους που εγκαταλείπουν το νησί, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα συνέχιζε να μένει στην Σαντορίνη «γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά τη νύχτα σε αποθήκη με καυσόξυλα στην Ηλιούπολη (βίντεο)

Γράφεται ο επίλογος για τον 3χρονο Άγγελο – Με πλοίο στον Πειραιά η σορός του, στην Αθήνα η κηδεία (βίντεο)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις