Για την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης κορονοϊού μίλησε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την εξέλιξη της νόσου Covid-19, όπου έδωσαν το παρών και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και άλλοι επιστήμονες, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε: “Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών”.

Υπάρχει η κρίση στην Ουκρανία, όπου ο πληθυσμός έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ζει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες αυτή τη στιγμή και μετακινείται μέσα στην Ευρώπη αλλά και οι περιοχές του πλανήτη που δεν έχουν ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού” είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου. “Όταν κάτι είναι πολύ συχνό στην Κίνα, λόγω του μεγέθους της, είναι πρακτικά συχνό σε όλο τον κόσμο” πρόσθεσε.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον

Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον υπογράμμισε ότι “100.000 νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες”.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον και η υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 έχει φέρει ένα “κυματάκι” που αποτυπώνεται στην αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως το στέλεχος Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματικό από το Όμικρον 1 καθώς ο ιός “έχει βρει κάποιους νέους εξελικτικούς δρόμους κι αυτό συμβάλει την αύξησή του και την επέκτασή του” αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι και η Όμικρον 2 δεν οδηγεί σε νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους.

Πότε θα καταργηθούν τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά στην άρση των μέτρων στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει νέα δεδομένα.

Θα φύγουμε σιγά -σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε σιγά σιγά για την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα test και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του ΕCDC. Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων” δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι “καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα“.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή συντριβής του Boeing 737 με τους 132 επιβαίνοντες

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Άστον Κούτσερ και τη Μίλα Κούνις – Το μεγάλο “ευχαριστώ” του Ουκρανού προέδρου (pics)

“Το σύστημα του Πούτιν λειτουργεί όπως ο ‘Νονός’” – Αποκαλύψεις από πρώην σύζυγο Ρώσου ολιγάρχη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις