Κορονοϊός: Μπορεί οι περιορισμοί να έχουν ως επί το πλείστον αρθεί, όμως φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό, αφού το έκτο κύμα της πανδημίας είναι μόλις στην έναρξή του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, καθηγητή της Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, ο οποίος μίλησε στο Πρακτορείο FM, είμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, “βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές”.

Όπως είπε ο καθηγητής, αυτό ήταν κάτι “αναμενόμενο, αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μάλλον πηγαίνει προς ύφεση αυτού του κύματος. Αλλά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ αυξητική τάση. Ως εργαστήριο αναφοράς στην Περιφέρεια της Κρήτης και αναλύοντας ένα σημαντικό αριθμό δειγμάτων, βλέπουμε αφενός την αύξηση της θετικότητας να μεταβάλλεται ταχύτατα, και αφετέρου την αλλαγή των στελεχών, η οποία έχει συμβεί μέσα σε ημέρες”.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν το έκτο αυτό κύμα θα είναι μεγάλο και το αν θα δούμε έκρηξη κρουσμάτων, αυτό που έγινε πρόσφατα στην Πορτογαλία.

Το νέο κύμα ενδέχεται να είναι μικρότερο σε ένταση και διάρκεια

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στην Ελλάδα το κύμα αυτό θα είναι μικρότερο σε ένταση.

“Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα ομοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια”.

“Η ενισχυτική (σ.σ. τρίτη) δόση που έκανε ο γενικός πληθυσμός είναι χρονικά σχετικά κοντά στο προηγούμενο κύμα της Όμικρον, οπότε υπάρχει ακόμη μια σχετική κάλυψη αντισωμάτων, αλλά υπάρχει και ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όπου η τρίτη δόση ήταν λίγο μακριά χρονικά σε σχέση με το κύμα της Όμικρον”, τόνισε.

“Σίγουρα ο συνδυασμός παραμέτρων, όπως ο χρόνος εμβολιασμού, η συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων στην τέταρτη δόση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική, η άρση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, είναι παράμετροι που μπορεί να αυξήσουν τον επιπολασμό και να μας οδηγήσουν σε μία έκρηξη κρουσμάτων”, εξήγησε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το αν πάμε σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής απάντησε ότι “υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε εκθετική αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες, πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της πανδημίας”.

“Ο κορονοϊός δεν μας ξεχνάει και όσοι πιστεύουν το αντίθετο κάνουν λάθος”

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό παρά τις άρσεις των περιορισμών.

“Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα γνώση, είναι αδύνατον να προβλεφθεί η έλευση νέας μετάλλαξης. Ωστόσο μέχρι στιγμής η παρατήρηση δείχνει ότι σχεδόν κάθε έξι μήνες έχουμε νέο στέλεχος. Τώρα που ένα σεβαστό μέρος του πληθυσμού είτε είναι εμβολιασμένο είτε έχει νοσήσει, πόσο μπορεί να κινδυνεύει από ένα επόμενο στέλεχος; Εξελικτικά μοντέλα διεθνών μεγάλων πανεπιστημίων προβλέπουν ότι θα εμφανιστούν και άλλα στελέχη”,

“Τονίζω ότι ο σκοπός του εμβολίου είναι να μας προστατεύσει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Όχι τόσο πολύ από μολυσματικότητα, γιατί έχει δειχθεί ότι τα νέα στελέχη, οι υποπαραλλαγές διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος ή η ανοσία είναι σχετικά σύντομη”.

Ο καθηγητής τόνισε ακόμη ότι “ο κορονοϊός δεν μας ξεχνάει, είναι συνεχώς ανάμεσά μας και όσοι πιστεύουν το αντίθετο έχουν κάνει λάθος. Τον έχουμε δει να παίρνει διάφορες μορφές, παραλλαγές, υποπαραλλαγές, στελέχη τα οποία είναι αυτά που εξελίσσουν την πανδημία και δεν μας αφήνουν να εφησυχάσουμε”, δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά τα ζώδια δεν περνάνε καθόλου καλά το καλοκαίρι!

“Πιέζει” ασφυκτικά η Gazprom – Μείωσε κι άλλο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις