Νέος σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος των τελευταίων ωρών, σημειώθηκε στις 14:55 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.

Τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν περισσότεροι από 200 σεισμοί προκαλώντας έντονη αναστάτωση στους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού αλλά και των γύρω νησιών.
Ενδεικτικό είναι ότι το πρωί οι σεισμοί ξεπερνούσαν τα 3 Ρίχτερ, ενώ, πλέον, οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή είναι άνω των 4 Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε το Σάββατο σε συνεδρίασή της η Eπιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι και το κλείσιμο των σχολείων αύριο στη Σαντορίνη.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Την ίδια ώρα στις 19.00 της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Δημήτριος Χούπης.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι»
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτηση που έκανε το πρωί της Κυριακής (02.02) σχετικά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που που παρατηρείται στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες, σχολίασε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το τσουνάμι.
«Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς αλλά απαιτείται εγρήγορση, το φαινόμενο επιδεινώνεται. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων φορέων και τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και όχι το ράδιο αρβύλα.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε».
Σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
- Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
- Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
- Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Ηράκλειο: Εγκεφαλικά νεκρός ο 3χρονος Άγγελος – Δεν ανταποκρίθηκε στα τεστ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"