Μετά τις φρικτές αποκαλύψεις για την υπόθεση της ΜΚΟ “Κιβωτός του Κόσμου” άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για τις ευθύνες του ιδρυτή πατέρα Αντώνιου και των υπευθύνων των δομών.

Τα στελέχη της “Κιβωτού” είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν στο μεγαλύτερο κόμματι της ελληνικής κοινωνίας μια επίπλαστη εικόνα, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες που βλέπουν το “φως” να προκαλούν οργή.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ένας πρώην εργαζόμενος στην “Κιβωτό” άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων στον εισαγγελέα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι εργαζόμενοι, παιδιά και γονείς, που θα κληθούν να πουν, όσα είδαν και άκουσαν, ζώντας μέσα στις δομές της οργάνωσης.

Κιβωτός του Κόσμου: Από το 2015 η πρώτη καταγγελία για ξυλοδαρμό

Βεβαίως, οι καταγγελίες τόσο για τον πατέρα Αντώνιο όσο και για τους τρεις στενούς συνεργάτες του συνεχίζουν να πέφτουν “βροχή”.

Παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στις δομές της ΜΚΟ κάνουν λόγο για κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς και ταπεινωτικές τιμωρίες από εργαζομένους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Open, οι καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών άρχισαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.

Το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή της Κιβωτού στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και τον Δήμο Ιωαννίνων, προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

Τότε, η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι μίλησε με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε για ψεύδη.

Στη συνέχεια, η γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία “πάγωσε”.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι πρώτες κινήσεις του νέου ΔΣ

Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση της ΜΚΟ μέσα σε μόλις λίγες ώρες από την ανάληψη ευθύνης, ανακοίνωσε πως αρχίζει οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους.

Στην πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ αναφέρεται ως πρώτο μέλημα η προστασία των παιδιών και ότι η Κιβωτός θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα. Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της “Κιβωτού”.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε έρευνα για υπεξαίρεση στη ΜΚΟ.

Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχωρά σε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της Οργάνωσης, στενών συγγενών του και τρίτων προσωπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με.τη διαχείριση των οικονομικών της “Κιβωτού”.

Ειδικότερα, θα εξεταστεί αν τα απερχόμενα στελέχη έβαλαν χέρι στα ταμεία της δομής, παίρνοντας χρήματα για δικό τους όφελος. Μάλιστα, άμεσα θα ανοίξουν λογαριασμοί όλων όσων εμπλέκονται στη δομή.

Μεταξύ αυτών που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι στο τέλος κάθε χρόνου, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000-1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα.

Σημειώνεται πως κανείς, πέρα από τη διοίκηση της ΜΚΟ, δεν γνωρίζει ακριβώς το ύψος και τα ποσά των χορηγήσεων και των δωρεών που έπαιρνε η “Κιβωτός του Κόσμου”, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως περίπου το 80-90% του ετήσιου προϋπολογισμού των 5.000.000 ευρώ (που δηλωνόταν), προερχόταν από δωρεές.

Έρευνες θα γίνουν και για τον ακριβή αριθμό ακινήτων που έχουν στα “χέρια” τους ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, καθώς γνωστές είναι μόνο δύο μεζονέτες, που ανήκουν στην οικογένεια του πρώτου.

Το ένα εξ’ αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει -προφανώς- την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ.

Ένα χρόνο μετά, η οικογένεια αγοράζει ακόμα μια μεζονέτα στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία στις 210.000 ευρώ. Ενα χρόνο αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο – εργαζόμενο στην “Κιβωτό”, έμπιστο του πατέρα Αντωνίου.

Φυσικά, κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με ποια χρήματα αγοράστηκαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο “Χαράλαμπος” του “Maestro” Γιάννης Τσορτέκης μιλά για τον ρόλο του – “Βλέπω επεισόδια και φρικάρω” (vid)

Πιστεύετε ότι ο πατέρας Αντώνιος είναι αθώος;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις