Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μαζί τα σαρακοστιανά εδέσματα και η παραδοσιακή λαγάνα, της οποίας φέτος η τιμή έχει εκτοξευτεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε tweet του τόνισε ότι “στη Λάρισα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών, δήλωσε επισήμως ότι όλα όσα λέγονται για αύξηση της παραδοσιακής λαγάνας στα 4,5€ είναι ψέματα και ότι η λαγάνα θα κυμαίνεται από 2,80€-3,30€. Ο,τιδήποτε παραπάνω δεν δικαιολογείται. 2,80-3,30€”.

Με δηλώσεις του στο DEBATER ο πρόεδρος συντεχνίας αρτοποιών Αθήνας Παναγιώτης Σαχινίδης τονίζει ότι οι λαγάνες θα είναι “10-15% πιο ακριβές φέτος από πέρυσι. Πάνω από 100% η αύξηση στην πρώτη ύλη. Την απλή λαγάνα θα τη βρείτε από 3,50 έως 3,80 ευρώ. Τις πιο ιδιαίτερες θα τις βρείτε πιο ακριβές από 4,50 έως και 5 ευρώ“.

Για να πούμε ότι κερδίζουμε από τη λαγάνα θα έπρεπε να την πουλήσουμε 8 ευρώ την απλή! Αλλά πάνω από όλα είμαστε εκτός από αρτοποιοί και επιχειρηματίες, είμαστε άνθρωποι. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσες αυξήσεις μπορούμε και να μην την πληρώσει ο πελάτης μας. Όχι δεν την κόβουμε τη λαγάνα σε κομμάτια εμείς. Κάνουμε όμως μικρότερες λαγάνες, για κάποιους που θέλουν μικρότερες. Κάθε αρτοποιός είναι αρωγός στη γειτονιά του και την τοπική κοινωνία” συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως λέει ο κ. Σαχινίδης, “ένας αρτοποιός με κάλεσε στο τηλέφωνο και έκλαιγε. Ανατρίχιασα… Μου είπε έλα να δεις από εδώ που δεν θα αντέξω, μετά από λίγο καιρό έκλεισε. Αν κλείσει ο αρτοποιός της γειτονιάς θα χαθεί ένα κύτταρο του κοινωνικού ιστού!”.

Πιο οικονομικό να φτιάξεις τη λαγάνα στο σπίτι

Αν έχετε χρόνο πάντως να φτιάξετε λαγάνα στο σπίτι σας, σίγουρα σας έρθει πιο οικονομικά και είναι αρκετά εύκολη.

Το DEBATER σας προτείνει μια συνταγή που θα λατρέψετε και με 3,50 ευρώ θα φτιάξετε τέσσερις λαγάνες.

Υλικά για σπιτική λαγάνα (4 τεμ.)

1 kg αλεύρι σκληρό
700 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ. μαγιά ξηρή (2 σακουλάκια)
2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
24 γρ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σακουλάκια Σουσάμι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα δοχείο το νερό, τη μαγιά και τις δυο πρεζες ζάχαρη

Ανακατεύουμε ώστε να ενεργοποιηθεί. Θα βγάλει λίγους αφρούς για να το καταλάβουμε

Μόλις ενεργοποιηθεί την αφήνουμε ένα τέταρτο στην άκρη.

Μόλις περάσει ο χρόνος ρίχνουμε μέσα στην ενεργοποιημένη μας μαγιά το αλεύρι μας, το λάδι μας (υλικά της κάρτας) και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και να μην κολλάει πολύ στο δοχείο μας. Ρίχνουμε και το αλάτι στη συνέχεια. Αν δεν μπορείτε με το χέρι και έχετε μίξερ, προτιμήστε να το βάλετε εκεί με τον γάντζο για ζύμη. Θα είναι η ζύμη έτοιμη όταν δεν θα κολλάει πολύ

Βάλτε σε ένα μπολ λίγο λάδι και ρίξτε λίγο στα χέρια σας αλεύρι. Πιάστε το ζυμάρι και βάλτε το στο δοχείο με μεμβράνη από πάνω και αφήστε το μια ώρα και κάτι. Θα δείτε θα διπλασιαστεί σε όγκο!

Την βγάζετε μετά και την κόβετε η με μαχαίρι η με το χέρι σε 4 κομμάτια.

Η ώρα του πλαστη ! Σε ένα κομμάτι λαδόκολλα (4 κομμάτια για το κάθε κομμάτι ζυμάρι) βάλτε το ζυμάρι και από πανό του ρίξτε του λίγο αλεύρι. Αρχίστε με τον πλαστη να το απλώνεται όσο και η λαδόκολλα σας. Ανάλογα πόσο παχιά την θέλετε την απλώνετε η όχι.

Μόλις τελειώσουμε βάζουμε την απλωμένη λαγάνα με τη λαδόκολλα στο ταψί.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας νερό και 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Με το πινελακι μας τις αλειφουμε και ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι μας. Στη συνέχεια πατάμε με το δάχτυλο μας σε όλα τα σημεία ώστε να δημιουργήσουμε λακουβίτσες.

Τις αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τις λαγάνες μας στον αέρα για ένα τέταρτο περίπου. Ανάλογα πόσο τραγανές τις θέλετε τις αφήνετε παραπάνω.

Καλή Σαρακοστή!

Ειδήσεις σήμερα:

“Κλείδωσαν” για τις 3 Μαρτίου οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό – Πού θα φτάσει μετά την αύξηση

Έκλεισε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο λόγω έλλειψης πάγου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις