Κάθε χρόνο 15 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας. Η μέρα αυτή αφιερώθηκε στην οικογένεια από τον από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1993.

Σκοπός αυτής της μέρας είναι η υπενθύμιση της σημαντικότητας της οικογένειας, η οποία αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Ο θεσμός της οικογένειας παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο και αποτελεί την βάση της ανθρώπινης καλλιέργειας.

Ο θεσμός της οικογένειας ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει σπουδαία σημασία και αναγνώριση από το κοινωνικό σύνολο. Ο μπαμπάς, η μαμά και τα παιδιά είναι ο βασικός πυρήνας, με τις γιαγιάδες και τους παππούδες και ενίοτε ζουν στο ίδιο σπίτι.

Το φετινό θέμα της Ημέρας

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας κάθε χρόνο γιορτάζεται με ένα διαφορετικό θέμα. Το θέμα που την συνοδεύει για την χρονιά 2021 είναι “Οικογένειες και νέες τεχνολογίες”.

Νέες τεχνολογίες, ταχεία αστικοποίηση, μετανάστευση, δημογραφική και κλιματική αλλαγή, διαμορφώνουν δραματικά τον κόσμο μας» σημειώνει ο ΟΗΕ για την ημέρα αυτή και συνεχίζει: «Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας το 2021 εστιάζει στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην ευημερία των οικογενειών και στη συνέχεια στο θέμα της 59ης συνόδου της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης ‘Κοινωνικά δίκαιη μετάβαση προς την αειφόρο ανάπτυξη: Ο ρόλος ψηφιακών τεχνολογιών για την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία όλων“.

Η ανάγκη της Ελλάδας για οικογένεια

Οι τελευταίες δημογραφικές έρευνες δείχνουν την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας στη χώρα μας. Στόχος δεν είναι άλλος βέβαια παρά η δημιουργία παιδιών, που θα μεγαλώσουν σωστά, με την μητέρα και τον πατέρα τους, θα αποκτήσουν αρχές, αξίες, πρότυπα και εθνική συνείδηση και θα μπορέσουν να σταθούν στην αυριανή κοινωνία ως ικανοί πολίτες.

Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, με βάση μεγάλη έρευνα του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά το ναδίρ που βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρά τις προκλήσεις και τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι Έλληνες νεαρής ηλικίας δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά και όταν διστάζουν, αυτό οφείλεται στην επικρατούσα αστάθεια.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις