Ιδιαίτερα έντονη ήταν η νύχτα όσον αφορά τους σεισμούς στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά να ζουν στιγμές αγωνίας λόγω των απανωτών δονήσεων άνω των 4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, στις 7:51 το πρωί της Πέμπτης καταγράφηκε σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό και εστιακό βάθος 13,9 χλμ. Ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι, ενώ

Νωρίτερα, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα:

Στις 05:36 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Στις 05:33 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Στις 05:28 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Στις 05:23 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Στις 05:05 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Στις 05:00 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Είχαν προηγηθεί πολλές ακόμα δονήσεις, ενώ στις 21:09 το βράδυ της Τετάρτης καταγράφτηκε ο πιο ισχυρός σεισμός μέχρι στιγμής, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμοί: Οι νέες εκτιμήσεις των ειδικών

“Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4. Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή»” δήλωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, σχολιάζοντας τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στο Mega: “Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν στις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο”.

“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα” συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως “ο χθεσινοβραδινός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά , ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!”.

Την ίδια ώρα, ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έθεσε ως κρίσιμο όριο τα 6 Ρίχτερ.

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι περιμένουμε το κύριο γεγονός, το οποίο ελπίζω να γίνει ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να κορυφωθεί η όλη δραστηριότητα και να μπούμε στην εκτόνωση. Θα πρέπει να ανέβει κοντά στο 6, ώστε να φτάσουμε στην κορύφωση και να πούμε ότι τελειώνουμε. Και 5,9 δεν θα μας χαλάσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

“Αυτό θεωρώ ως το κύριο ενδεχόμενο. Όσο δεν έρχεται αυτό, βλέπετε ότι έχουμε αυτήν την κορύφωση και μάλιστα για το χθεσινό 5,2 δεν είναι ότι αυξήθηκε το μέγεθος, είναι ότι αυξήθηκε ο χώρος που βρίσκεται κάτω από εντατική κατάσταση και σπάνε ρήγματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε δώσει όλοι την προσοχή μας στο ρήγμα της Ανύδρου που περνάει από το νησάκι, αλλά προσωπικά θεωρώ πιο επικίνδυνο το παράλληλο προς αυτό, λίγο βορειότερο ρήγμα, που είναι νότια της Ίου και έχει βυθίσει την περιοχή όλη, περνώντας κάτω από την περιοχή που βλέπουμε όλους αυτούς τους σεισμούς”.

“Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο” σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, που μίλησε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση”.

Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε “εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει και με ένα 5,3 γιατί είναι μια εξέλιξη πολύ δυναμική, όπως ρέει όλη αυτή η σμηνοσειρά, η γέννηση της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από την καλντέρα της Σαντορίνης προς το Κολούμπο και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Έχει φτάσει στην Άνυδρο. Εκεί φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα, διότι υπάρχει ένας φλοιός εκεί, ο οποίος δεν έχει τάσεις υπολειπόμενες για να δώσει σεισμούς, διότι υπήρχε εκεί στην περιοχή ο μεγάλος σεισμός του 1956. Άρα έχει εντός εισαγωγικών, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αδειάσει, οπότε έχει παραμείνει εκεί. Είναι σαν ένα φράγμα φανταστείτε που έχει σταματήσει πλέον αυτή τη ροή και τώρα σπάει ό, τι ρήγματα βρει εκεί μέσα. Αυτά τα ρήγματα μπορεί να είναι μικρότερα ρήγματα. Δίνουν 4,5, 5,1. Αυτό θα συνεχιστεί. Θα δούμε να σταθεροποιείται, εγώ εκτιμώ ότι θα πάρει μια δυο εβδομάδες οπωσδήποτε μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση”.

Όσον αφορά στη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ανέφερε “είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και την υπόλοιπη σμηνοσειρά, δηλαδή κοντά στη νησίδα Άνυδρος. Αυτός ο σεισμός προκαλεί αρκετούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή. Έτσι εξηγείται αυτό το ξέσπασμα πολλών σεισμών με μέγεθος 4, 4,,4,5, το οποίο σημειώνεται μέχρι και τώρα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Σιώπησε όταν έμαθε τον δότη ο λήπτης των νεφρών του 3χρονου – “Ήταν κάτι που τον συγκλόνισε”

Καρέ-καρέ το τροχαίο με έναν νεκρό στην Καισαριανή – Η στιγμή που η μηχανή “καρφώνεται” στο ΙΧ (βίντεο)


Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις