Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους σεισμολόγους να είναι προβληματισμένοι για το φαινόμενο και να τηρούν στάση αναμονής.
Στις 7:58 πρωί της Τρίτης (11/2) σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 16 χλμ.

Λίγο αργότερα και μέσα σε λίγα λεπτά, καταγράφηκαν δονήσεις μεγέθους 4,5 και 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.


Μετά τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας, πολλές ακόμα δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από τις 7 το πρωί.
Ειδικότερα, λίγο μετά τις 7 το πρωί, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού, ενώ ακόμη τουλάχιστον πέντε αισθητοί σεισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού και της Σαντορίνης, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα εκ νέου η επιτροπή σεισμικού κινδύνου για να επαναξιολογήσει την κατάσταση.
Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο facebook το πρωί της Τρίτης εκτίμησε ότι «ανεξάρτητα από την όποια ελάττωση της σεισμικότητας, να συνεχίσετε να προσέχετε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
«Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά.
Κατά τον ίδιο τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.
“Η Γάζα θα γίνει κόλαση”: Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς αν δεν απελευθερώσει ομήρους
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"