Η Μακρόνησος στο παρελθόν αποτέλεσε το νησί που μαρτύρησαν χιλιάδες άνθρωποι λόγω των αριστερών φρονημάτων τους. Συγκεκριμένα, ένα νησί έκτασης μικρότερης των 19 τ.χλμ. έμελλε για 11 χρόνια να γίνει ο τόπος που μαρτύρησαν και βασανίστηκαν εξόριστοι από όλη την Ελλάδα. Δεκάδες διάσημοι Έλληνες που χάραξαν την δική τους σημαντική πορεία διηγήθηκαν χρόνια μετά τα βασανιστήρια που υπέστησαν, με τις μαρτυρίες τους να συγκλονίζουν.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς από τους διάσημους Έλληνες που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο:

1. Νίκος Κούνδουρος

Μία από τις πιο σπουδαίες μορφές τους ελληνικού κινηματογράφου, ο Νίκος Κούνδουρος, εξορίστηκε μεταξύ άλλων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών στην Μακρόνησο. Ο σκηνοθέτης, μοντέρ και σεναριογράφος ήταν μέλος της ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμεινε εξόριστος μέχρι το 1952. Από το 1953 ξεκίνησε την σπουδαία πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο.

2. Γιάννης Ρίτσος

Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές που έχει γεννήσει η Ελλάδα και το 1949 εξορίστηκε. Η Μακρόνησος αποτέλεσε ένα μελανό σημείο της ζωής του καθώς υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και βία όπως όλοι οι υπόλοιποι εξόριστοι. Παρέμεινε για 1 χρόνο, ωστόσο το 1952 εξορίστηκε ξανά στο νησί «Άι Στράτης».

3. Θανάσης Βέγγος

Η Μακρόνησος αποτέλεσε ένα μέρος που ο Θανάσης Βέγγος ποτέ δεν μπόρεσε να ξεχάσει, αφού τα όσα έζησε έμειναν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη του. Όντας φαντάρος στάλθηκε με δυσμενή μετάθεση και οι συνθήκες στις οποίες ζούσε ήταν άθλιες. Αναγκάζονταν να ζει μέσα στη σκόνη, κάτι που αργότερα του εξελίχθηκε σε φοβία και εμμονή.

4. Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αγωνιστής της Αριστεράς και μάλιστα στο παρελθόν εξορίστηκε, κάτι το οποίο τον στιγμάτισε. Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του: “Όταν μας πηγαίνανε στα βουνά επάνω για τα βασανιστήρια, στις χαράδρες κλπ, ήταν απόλυτη μοναξιά. Στη φυλακή μέσα, ή στην ασφάλεια, ξέρεις ότι πίσω από τους άλλους τοίχους είναι ορισμένοι σύντροφοι σου. Κάποιοι άνθρωποι θα σε ακούσουν. Η μαρτυρία παίζει μεγάλο ρόλο. Εκεί δεν είχες κανέναν. Δηλαδή, να εξαφανιστείς, να πεθάνεις χωρίς να αφήσεις ίχνος πίσω σου, είναι αβάσταχτο. Αισθανόσουνα εκεί ότι είσαι τίποτα. Ήσουν μόνος σε μια ερημιά, σε ένα βράχο επάνω, στην ερημιά, ήταν σκηνές πολλές αλλά δεν τις έβλεπες και ήταν μακριά η μια με την άλλη. Ήσουν τελείως μόνος. Και ξαφνικά, καθώς κοιμόσουνα, έβλεπες φλόγες, είχανε πετρέλαιο και βάζανε φωτιά στη σκηνή, εκεί που κοιμόσουν”.

5. Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Η Μακρόνησος αποτέλεσε τον τόπο που ο σπουδαίος Γρηγόρης Μπιθικώτσης υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Μάλιστα το 1947 και όσο ήταν στην εξορία έγραψε τα πρώτα του τραγούδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα στο κρησφύγετο των θυμάτων του μακελειού στη Λούτσα (pics)

Συνάντηση Πούτιν- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η χειραψία των 40 δευτερολέπτων (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις