Η πρώτη μαραθώνια ψηφοφορία των 133 μελών του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου ποντίφικα στο Βατικανό ήταν άκαρπη και κατά συνέπεια, βγήκε μαύρος καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα.

H όλη διαδικασία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί χθες στην ίδια την αίθουσα Τύπου του Βατικανού. Κάτι που μπορεί να οφείλεται -σε έναν βαθμό- στον αριθμό ρεκόρ εκλεκτόρων καρδιναλίων και στο ότι προέρχονται από εβδομήντα μια διαφορετικές χώρες.

Ένας ακόμη λόγος θα μπορούσε να είναι πως, για παράδειγμα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να έγινε μια στιγμή βαθιάς περισυλλογής και προσευχής.

Αύριο αναμένεται να διεξαχθούν τέσσερις ψηφοφορίες, δυο το πρωί και δυο το απόγευμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά την αυριανή ημέρα θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεδομένου ότι το 2005 ο πάπας Βενέδικτος είχε εκλεγεί κατά την τέταρτη ψηφοφορία και ο πάπας Φραγκίσκος, το 2013, στην πέμπτη.

Απόψε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συγκεντρώθηκαν και περίμεναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα περισσότεροι από 50.000 πιστοί, κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης αλλά και πολίτες προερχόμενοι από δεκάδες διαφορετικές χώρες.

Παράλληλα, διατηρήθηκε η παράδοση ότι δεν εξελέγη ποτέ νέος ποντίφικας στην πρώτη ψηφοφορία. Η εκλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου θεωρείται πιθανότερη, από αύριο το μεσημέρι και πέρα, δηλαδή μετά την τρίτη ψηφοφορία.

Βατικανό: Η διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας

Μετά την “επίκληση προς τους αγίους της Δύσης και της Ανατολής”, οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι εισήλθαν στην Καπέλα Σιξτίνα, όπου πριν λίγο ξεκίνησε η διαδικασία του κονκλαβίου. Οι καρδινάλιοι, αφού ορκίστηκαν στο Συντάγμα του Βατικανού και στο Ευαγγέλιο, ζήτησαν από το Άγιο Πνεύμα να εμπνεύσει την δράση τους. Μόλις ακούστηκε η γνωστή φόρμουλα “extra omnes”, δηλαδή ” έξω όλοι”, οι πύλες έκλεισαν.

Πρόκειται για το κονκλάβιο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή εκλεκτόρων, στο οποίο, όπως πάντα, η επίσημη γλώσσα είναι τα λατινικά.

Δικαίως, μπορεί να χαρακτηριστεί “το κονκλάβιο της παγκοσμιοποίησης”: 53 καρδινάλιοι προέρχονται από την Ευρώπη, 37 από τη βόρεια και Νότια Αμερική, 23 από την Ασία, 18 από την Αφρική και 4 από την Ωκεανία. Δυο δεν μπόρεσαν να έρθουν στη Ρώμη, για λόγους υγείας.

Αν και θεωρείται πως θα είναι αρκετά δύσκολη μια ανάδειξη νέου ποντίφικα ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, η ιστορία είχε διδάξει πως υπήρξαν και ταχύτατες διαδικασίες, όπως αυτή του Πιο ΧΙΙ το 1939 με μόλις 3 ψηφοφορίες, αλλά και τις 4 του Βενέδικτου ΧVΙ (2005) και αυτή που επέλεξε τον Φραγκίσκο με 5 ψηφοφορίες (2013).

Πριν από κάθε ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι ορκίζονται σιωπή. Ο όρκος αυτός δεσμεύει τους πάντες – από εκλέκτορες έως ιατρικό προσωπικό και φροντιστές – να μην αποκαλύψουν τίποτα από όσα είδαν ή άκουσαν. Η παραβίαση του όρκου οδηγεί αυτομάτως σε αφορισμό, χωρίς δικαίωμα εφέσεως.

Η ίδια η ψηφοφορία είναι αυστηρά τελετουργική. Κάθε καρδινάλιος γράφει το όνομα του υποψηφίου σε ειδικό ψηφοδέλτιο, περπατά μέχρι το βωμό, ορκίζεται για την τιμιότητα της ψήφου του και την τοποθετεί σε ειδική χάλκινη λεκάνη. Μετά την καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται, μαζί με οποιοδήποτε σχετικό υλικό. Ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα είναι το μόνο μήνυμα προς τον κόσμο: μαύρος για αποτυχία εκλογής, λευκός για επιτυχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Εντοπίστηκε νεκρή 55χρονη σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Ανακοινώθηκε η πρεμιέρα του «Practical Magic 2» – Οι αδελφές Owens επιστρέφουν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις