To μακελειό στην Κωνσταντινούπολη πυροδοτεί εξελίξεις στην Τουρκία – Πώς ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί
Τουλάχιστον έξι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες

Με το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη να έχει αφήσει σοκαρισμένη την διεθνή πολιτική σκηνή, λόγω των τουλάχιστον έξι νεκρών και των δεκάδων τραυματιών, οι διεθνείς αναλυτές δείχνουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να “χρησιμοποιήσει” o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την τραγωδία προκειμένου να επωφεληθεί πολιτικά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας άλλωστε έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τραγωδίες που έχουν συμβεί στη χώρα του, ώστε να μπορέσει να εδραιώσει τη θέση του και να διώξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2016 και συγκεκριμένα από την 15η Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, όταν και εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, με τουλάχιστον 265 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Λίγες μέρες αργότερα, και αφού όλα φαίνονταν να έχουν πάρει μια “κανονική ροή”, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε κυνηγητό κατά των πολιτικών του αντιπάλων, το οποίο διήρκησε για χρόνια. Από τότε έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους και έχει εξαπολύσει διώξεις σε πολιτικούς του αντιπάλους.
Η επίθεση σε Ελλάδα ΕΕ και ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι μόλις το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη τρομοκρατών.
“Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της ΕΕ προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε από την τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου της αμυντικής ομάδας Τουρκίας-ΗΠΑ“, είχε δηλώσει ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά και μέλη της κυβέρνησης του έχουν υποστηρίξει πως η FETO είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που ανήκει στον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Γκιουλέν είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, με την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και να ζητά επίμονα την έκδοση του από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα του.
Το ιστορικό των τρομοκρατικών επιθέσεων
Η επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, έρχεται να προστεθεί σε ένα κύκλο επιθέσεων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, με πολλά από τα χτυπήματα να είναι τρομοκρατικές επιθέσεις.
İstanbul Takdimde "Bugün saat 16.20 sıralarında istiklal Caddesi’nde tavuk dürüm alan bir Arap uyruklu tesadüfen çektiği görüntüde patlama anını kaydetti. #taksim #istanbul #istiklal pic.twitter.com/Emx9GUabFT
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ— Kilittv (@kilittv44) November 13, 2022
Η λίστα των χτυπημάτων των τελευταίων ετών:
Τα μεγάλα και ισχυρά χτυπήματα των τελευταίων χρόνων στην γειτονική χώρα, ξεκίνησαν στις 25 Ιουνίου του 2006, με έκρηξη σε τουριστική περιοχή περίπου 100 χλμ ανατολικά της Αττάλειας, με τέσσερα θύματα και την οργάνωση “Γεράκια του Κουρδιστάν” να αναλαμβάνει την ευθύνη.
Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία, με έκρηξη βόμβας που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, ανάμεσα τους οκτώ παιδιά.
Στις 9 Ιουλίου του 2008 τρεις αστυνομικοί και τρεις ένοπλοι δράστες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρέσβη των ΗΠΑ να μιλά για τρομοκρατική επίθεση.
Στις 27 Ιουλίου του ίδιου έτους σημειώθηκαν εκρήξεις σε εμπορική περιοχή της ίδιας πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150.
Στις 31 Οκτωβρίου του 2010, σε έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ τραυματίστηκαν 32 άνθρωποι από έκρηξη βόμβας, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011 τραυματίστηκαν τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι και σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις, από επίθεση με παγιδευμένο όχημα, με την ευθύνη της επίθεσης να αναλαμβάνουν και πάλι “Τα Γεράκια της Ελευθερίας”.
Στις 20 Αυγούστου του 2012 εκρήξεις βομβών στο Γκαζιαντέπ άφησαν πίσω 10 νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες.
Στις 11 Φεβρουαρίου του 2013 έκρηξη σε φορτηγάκι Σύριου κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, με την τουρκική κυβέρνηση να κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.
Στις 11 Μαΐου του 2013, δύο αυτοκίνητα με εκρηκτικά σκότωσαν τουλάχιστον 51 άτομα, στην πόλη Ρεϊχανλί κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2015, έγκυος καμικάζι ανατινάχτηκε στην πλατεία Σουλταναχμέτ, ζωσμένη με εκρηκτικά, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους τουλάχιστον 33 άτομα πέθαναν στην Τουρκία και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη βόμβας στο Σουρούτς, από επίθεση πού ανέλαβε το “Ισλαμικό Κράτος”.
Στις 15 Ιουνίου του 2016, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι. Στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους 36 τραυματίστηκαν και 11 πέθαναν από παγιδευμένο όχημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις στις 28 Ιουνίου, τουλάχιστον 41 άνθρωποι πέθαναν και περισσότεροι από 230 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο “Ατατούρκ”.
Στις 20 Αυγούστου του 2016 στο Γκαζιαντέπ ένας ανήλικος σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους. Στις 10 Δεκεμβρίου διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το γήπεδο της ομάδας Μπεσίκτας άφησε πίσω του 29 νεκρούς.
Στις 17 Δεκεμβρίου, σε επίθεση σε λεωφορείο στην Καισαρεία πέθαναν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμα 55, ενώ δύο μέρες αργότερα έχασε τη ζωή του από πυρά δράστη ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα, Αντρέι Καρλόφ.
Έως πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις