Λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία και την επικράτηση του κεντροαριστερού Λούλα, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος, Ζαΐχ Μπολσονάρου, παραδέχθηκε έμμεσα, μέσω του αντιπροέδρου του την ήττα του, οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά “χάσαμε”. Την ίδια στιγμή που οι οπαδοί του ζητούν την επέμβαση του στρατού και συνεχίζουν να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές κρατούν επίσης αποκλεισμένους πολλούς δρόμους σχεδόν στις μισές Πολιτείες, ωστόσο τα οδοφράγματα είναι λιγότερα από χθες.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά το λακωνικό διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης ο Μπολσονάρου, σπάζοντας τη διήμερη σιγή του, για να πει ότι “θα σεβαστεί” το Σύνταγμα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την “άδεια του” για να ξεκινήσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης και η παράδοση της εξουσίας στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αν και το μήνυμα προς τους υποστηρικτές του ήταν αμφίσημο.

Στο Σάο Πάουλο, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν το πρωί έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός «αμέσως», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα “Λούλα, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή“.

“Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση (σ.σ. του στρατού) επειδή απαιτούμε ελευθερία” είπε 70χρονη διαδηλώτρια, η Άντζελα Κόσακ και πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης“, είπε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Λούλα για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Ο αριθμός των οδοφραγμάτων την Τετάρτη μειώθηκε. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι καταμετρήθηκαν 167 οδοφράγματα, στις 17 από τις 27 Πολιτείες, από 271 την Τρίτη.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία“, είπε την Τρίτη ο Μπολσονάρου. Παράλληλα ωστόσο υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ο καρπός της αγανάκτησης και ενός αισθήματος αδικίας» για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.

Στο Σάο Πάουλο, μερικές δεκάδες διαδηλωτές είχαν αφήσει ανοιχτή μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση στον βασικό οδικό άξονα που συνδέει την Πολιτεία αυτήν, τον οικονομικό πνεύμονα της Βραζιλίας, με τα κεντροδυτικά της χώρας. Προς το μεσημέρι, οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βραζιλία προσπαθούσαν να ξαναδώσουν όλον τον δρόμο στην κυκλοφορία.

“Το όνειρο παραμένει ζωντανό”

Την Τρίτη, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει οδοφράγματα, ιδίως στον νότο της χώρας που ψήφισε υπέρ του Μπολσονάρου στις εκλογές της Κυριακής.

Η ομιλία του Μπολσονάρου ερμηνεύτηκε από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης της ακροδεξιάς ως “ενθάρρυνση” για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. “Το όνειρο παραμένει ζωντανό”, έγραφε ένα μήνυμα στο Telegram την Τρίτη.

Ο αποκλεισμός των δρόμων ενέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, αφού η Βραζιλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οδικό δίκτυό της για τη μεταφορά αγαθών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα αν δεν ανοίξουν γρήγορα τα οδοφράγματα ενώ ο ενημερωτικός ιστότοπος G1 γράφει ότι στο 70% των σουπερμάρκετ παρατηρούνται ήδη δυσκολίες στον ανεφοδιασμό με συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καμπανάκι “κινδύνου” από Μαρουσάκη για τον “φονικό” Νοέμβριο – Γιατί θεωρείται επικίνδυνος μήνας

“Αρχ@@@@ καπαμά” – Η ατάκα ηλικιωμένου που “πάγωσε” Παπαδάκη και Αναστασοπούλου (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις