Συγκλονισμένος είναι ο πλανήτης με το χτύπημα του σεισμού μεγέθους 7,7 στην Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα, με τον πρώτο απολογισμό τουλάχιστον 144 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 732 έχουν τραυματιστεί, με τις αρχές ωστόσο να αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με ανάλυση του κορυφαίου Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ USGS ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι τόσο στη Μιανμάρ όσο και στις όμορες χώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περιοχές της Μιανμάρ που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού ζουν σε κτήρια που προφανώς ούτε έχουν ανακαινιστεί, ούτε έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέξουν σεισμούς αντίστοιχης ισχύος. Με τις επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, θα χρειαστούν μάλλον αρκετές ώρες, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της καταστροφής.

Από εκεί και πέρα, ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης της χώρας Μοχάμεντ Ριγιάς ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να γίνει γνωστή η πλήρης έκταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, την ώρα που οι γραμμές επικοινωνίας έχουν διακοπεί και οι μεταφορές έχουν διακοπεί.

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 144 νεκροί – Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασία, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV, με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μιλώντας στο MRTV απηύθυνε κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.

Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

Η περιοχή που χτύπησε ο σεισμός-μαμούθ:

Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων, ζημιές σε υποδομές.

Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.

Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουραξονύστη.

Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.

Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.

Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA
Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA
Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA
Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA
Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA
Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA
Μιανμάρ
Μιανμάρ
Πηγή φωτογραφίας: EPA

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.

Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς σε αυτόν τον τουριστικό προορισμό.

Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένοπλες Δυνάμεις: Από 13% έως 20% και σε τρεις φάσεις οι αυξήσεις στους ενστόλους – Πότε θα δοθούν

Άγιος Παντελεήμονας: Ποιος είναι ο Αιγύπτιος που απειλούσε να σφάξει Παλαιστίνιους και αστυνομικούς

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις