Ρομάν Προτάσεβιτς: Η παρουσία του στην πτήση της Ryanair που ξεκίνησε από την Αθήνα για το Βίλνιους της Λιθουανίας το απόγευμα της Κυριακής ήταν η αιτία να “κάνει στροφή” το αεροπλάνο και να προσγειωθεί στη Λευκορωσία. Την εντολή έδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ο δημοσιογράφος συνελήφθη.
The flight was diverted to Minsk, where opposition blogger Roman Protasevich was detained before the flight was allowed to depart
— Sky News (@SkyNews) May 23, 2021
Read more here: https://t.co/lPzvvgOUqI pic.twitter.com/uMrusWy5VB
Από την ώρα που έγινε γνωστό το περιστατικό, το όνομα του Ρομάν Προτάσεβιτς έχει γίνει “talk of the town” σε όλο τον κόσμο.
A commercial flight from Greece to Lithuania was intercepted by a fighter jet and diverted to Belarus on Sunday in order to arrest a dissident journalist on board: 26-year-old Roman Protasevich. Here’s what we know. https://t.co/951W5yaD0X
— The New York Times (@nytimes) May 24, 2021
Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς
Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στην Αθήνα όπου κάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα την επίσκεψη της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ανεβάσει φωτογραφίες της Τιχανόφσκαγια από την παρουσία της στην Ακρόπολη ή από τις επαφές που είχε εκείνη, εκφράζοντας την τιμή που ένιωθε για το γεγονός ότι κάλυπτε δημοσιογραφικά την είδηση.
Γεννημένος το 1995, από την εφηβεία του ενεπλάκη σε ακροδεξιά κινήματα κατά του καθεστώτος, με έντονη συμμετοχή στις μαζικές κινητοποιήσεις των αρχών της δεκαετίας του 2010. Μέχρι το 2012 ήταν συνδιαχειριστής μεγάλου αντικαθεστωτικού γκρουπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία τελικά “χάκαραν” οι Αρχές.
Το 2017, κατηγορήθηκε από τις Αρχές για συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη κινητοποίηση, αλλά στο δικαστήριο κατάφερε να αποδείξει ότι βρισκόταν σε άλλο σημείο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Το 2019, μετακόμισε στην Πολωνία όπου πέρυσι ζήτησε τελικά πολιτικό άσυλο. Από εκεί ξεκίνησε να συνδιευθύνει το κανάλι NEXTA στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Telegram.
Το NEXTA έχει έδρα την Πολωνία και πέρυσι μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram για να μεταδώσει εικόνα σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από το πρώην σοβιετικό κράτος. Ο Προτάσεβιτς τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.
Astonishing that neither the Transport Commissioner @AdinaValean nor @vonderleyen referred to Roman Protasevich in their reaction to hijacking of Ryanair aircraft. He is facing the death penalty in Belarus. pic.twitter.com/fr8ygkiBR8
— Barry Andrews MEP (@BarryAndrewsMEP) May 23, 2021
Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες.
Αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί για 15 χρόνια στη φυλακή σε περίπτωση που καταδικαστεί.
Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να “πολεμά” το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.
Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιτηρώντας την επιβολή του νόμου. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.
Άρχισε να τρέμει όταν η πτήση άλλαξε πορεία
Σύμφωνα με αναφορές, ο Προτάσεβιτς έβαλε τα χέρια στο κεφάλι του και άρχισε να τρέμει όταν συνειδητοποίησε ότι η πτήση κατευθυνόταν προς το Μινσκ, αντί για τον προγραμματισμένο προορισμό Βίλνιους.
Ένας Λιθουανός επιβάτης με το όνομα Μάντας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Προτάσεβιτς σηκώθηκε από τη θέση του, άνοιξε ένα ντουλάπι πάνω από τη θέση στην οποία καθόταν, έβγαλε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που τον συνόδευε.
Belarus, the only other European country that uses our FPTP voting system, just arrested the organiser of last year’s protest.
— Femi (@Femi_Sorry) May 23, 2021
Belarus is often called Europe’s Last Dictatorship, but really it’s the UK’s Ghost of Tory Future.#PolicingBillhttps://t.co/R74keHJgWb
Το πρακτορείο ειδήσεων Delfi της Λιθουανίας επικαλούμενο έναν άλλο επιβάτη μετέδωσε ότι ο νεαρός μπλόγκερ είπε στους παρευρισκόμενους καθώς απομακρυνόταν, “θα βρεθώ αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή εδώ”.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"