Η στιγμή για την αλλαγή ώρας έφτασε καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022στις 4 τα ξημερώματα, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, και οι δείκτες θα δείχνουν 3:00.

Ωστόσο την αλλαγή ώρας σε θερινή και χειμερινή (Daylight Saving Time) δεν υιοθετούν όλες οι χώρες του κόσμου.

Η αλλαγή ώρας έχει σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε χώρες κοντά στον Ισημερινό αφού ανατολή και η δύση του ήλιου δεν έχουν μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια του έτους.

Γενικά την αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή δεν υιοθετούν οι περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ανάμεσα σε αυτές είναι χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα, αλλά και χώρες της κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Ειδικότερα η Βραζιλία είχε υιοθετήσει τη θερινή ώρα μόνο στο νότιο τμήμα της, αλλά καταργήθηκε το 2019.

Ποιες χώρες δεν αλλάζουν ώρα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη την αλλαγή ώρας δεν έχει υιοθετήσει η Ισλανδία καθώς λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ηλίου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους, έτσι η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα δε θα είχε συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη), ωστόσο από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε τη χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014, οπότε και καταργήθηκε οριστικά η αλλαγή ώρας.

Επίσης η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Τέτοιο μέτρο είχε αποφασίσει και η Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2011 αλλά η απόφαση ακυρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Η Τουρκία ακολουθούσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.

Ακόμα την αλλαγή ώρας δεν έχει υιοθετήσει το Αζερμπαϊτζάν.

Οι σκέψεις για αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σκέψεις για κατάργηση της αλλαγής ώρας υπήρχαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018 η Κομισιόν υπέβαλλε πρόταση για να σταματήσουν να αλλάζουν την ώρα και το 2019, ενώ τα κράτη θα έχουν ελευθερία να αποφασίσουν για την επίσημη ώρα τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προτείνει αλλά δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει, έτσι παρότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την άποψη της επιτροπής να καταργηθεί η αλλαγή ώρας από το 2021, τα πάντα πρέπει να εγκριθούν και από την ψήφιση των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, άλλων γραφειοκρατικών ζητημάτων και πλέον της ενεργειακής κρίσης αυτή η διαδικασία της κατάργησης δεν έχει προσχωρήσει ακόμα.

Πότε άρχισε η εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Η εφαρμογή του πηγαίνει στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα εφαρμόστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Στη χώρα μας, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975. 

Ειδήσεις σήμερα

“Χρυσός” στο Παγκόσμιο Εφήβων στο καράτε ο Ψωμάς – Διέκοψαν τον εθνικό ύμνο οι Τούρκοι (pics&vid)

Αυτός είναι ο 25χρονος που μαχαίρωσε τον Γιάννη Μάρκου – Βίντεο ντοκουμέντο του DEBATER αποκαλύπτει πως ξεκίνησαν όλα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις