Θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία πήρε μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου στο Λονδίνο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Συγκεκριμένα, επεμεινε ότι «χρειάζεται επειγόντως να επανοπλίσουμε την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι η ήπειρος πρέπει να «ανέβει μαζικά» και να έχει «άνοδο στην άμυνα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο Lancaster House, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουν μια άνοδο στην άμυνα. Θέλουμε οι ΗΠΑ να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».
Στάρμερ σε Ζελένσκι: «Είμαστε όλοι στο πλευρό σας»
«Είμαστε όλοι μαζί σας, με την Ουκρανία, για όσο χρόνο χρειαστεί» είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη σύνοδο κορυφής πλαισιωμένος από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Το να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ουκρανία δεν είναι απλώς θέμα σωστού ή λάθους. Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε έθνους εδώ και πολλών άλλων επίσης».
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα.
Στις 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη εξάλλου έκτακτη ευρωπαϊκής σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία.
Η σύνοδος είχε στόχο να συζητήσει πώς οι σύμμαχοι του Κιέβου «μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης για μια κυρίαρχη Ουκρανία», τόνισε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή της.
Η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή που Ουκρανία και Ευρώπη παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία τις κινήσεις του Τραμπ και τα βήματα προσέγγισής του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωθώντας την Ευρώπη να αναζητήσει νέες εγγυήσεις ασφάλειας.
Προσπαθώντας να αναγεννήσουν την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία, ο Στάρμερ είπε ότι οι έκτακτες συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, τον Ζελένσκι και τον Μακρόν το Σαββατοκύριακο εδραίωσαν την ιδέα ότι ένας «συνασπισμός των πρόθυμων» στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού «πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας συνόδου για την Ουκρανία.
Αλλά κρίσιμο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας από τον Τραμπ είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε ρόλο διατήρησης της ειρήνης – κάτι που ο Στάρμερ αναγνώρισε ότι ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι πιο προχωρημένοι σε αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ εργαζόμαστε για αυτό το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι έκανε κάτι κακό την Παρασκευή στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύω ότι πρέπει πιθανώς να φτάσουμε σε έναν συνασπισμό πρόθυμων τώρα και να προχωρήσουμε».
Καθαρά Δευτέρα: Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"