Τις δεκαετίες του 80’ και 90’ κυριαρχούσαν η άγνοια και ο φόβος γύρω από την ασθένεια και τους τρόπους μετάδοσης του AIDS, με πολλούς συνανθρώπους μας να βρίσκονται στο περιθώριο και την εξαθλίωση, επειδή δεν υπήρχε η σωστή ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης. Στην χώρα μας χαρακτηριστικά παραδείγματα υπήρξαν ο Αλέξανδρος Ιόλας και ο Μπίλι Μπο, δυο ξεχωριστοί άνθρωποι, οι οποίοι στον τομέα τους ήταν ταλαντούχοι και πρωτοπόροι, ωστόσο βίωσαν την απόλυτη απαξίωση εξαιτίας μιας ασθένειας που τότε φάνταζε χειρότερη και από την λέπρα…

Στα τέλη λοιπόν της δεκαετίας του 80’ είχαν δημοσιοποιηθεί τα πρώτα κρούσματα του HIV, με συνέπεια οι οροθετικοί να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται. Πέραν του φονικού ιού, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την άδικη κοινωνική απομόνωση. Ιδίως οι ομοφυλόφιλοι θεωρήθηκαν για πολλά χρόνια υπαίτιοι της μετάδοσης του ιού και αντιμετωπίζονταν σαν τις “μάγισσες” στο μεσαίωνα. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη άλλαξε άρδην όταν έγιναν ευρέως γνωστές περιπτώσεις ετεροφυλόφιλων διάσημων φορέων του ιού. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη του “αστέρα” του NBA, Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος προσβλήθηκε από AIDS το 1991.

Το φιλί σύμβολο απέναντι στην παραπληροφόρηση

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90’ υπήρχε η λανθασμένη αντίληψη ότι το AIDS μεταδίδεται δια παντός τρόπου, όπως με το σάλιο, ακόμη και με το άγγιγμα! Όλα άλλαξαν το 1991, όταν με μια αυθόρμητη κίνηση ενός επιστήμονα κλονίστηκαν οι φόβοι και οι προκαταλήψεις.

Το 1991, λοιπόν, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας διεξήχθη ένα επιστημονικό συνέδρειο για το AIDS, κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα όπως η μεταδοτικότητα του ιού HIV. Αρκετοί ακόμη ισχυρίζονταν ότι ενδέχεται να μεταδοθεί με το φιλί. Τότε, ο Ιταλός ανοσολόγος Φερνάντο Αϊούτι έδωσε την σωστή απάντηση με μια αυθόρμητη πράξη. Χωρίς δεύτερη σκέψη, άρπαξε την Ροζάρια Ιαρντίνο, μια οροθετική γυναίκα που βρισκόταν στην αίθουσα ως “πειραματόζωο” και την φίλησε με σθένος στο στόμα. Αρκετοί παρευρισκόμενοι έμειναν άναυδοι και η συγκινητική στιγμή απαθανατίστηκε από έναν δημοσιογράφο, μένοντας στην ιστορία ως η πιο συμβολική στιγμή στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για το AIDS.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ιταλικές εφημερίδες επέμεναν πως ο ιός μεταδίδεται ακόμη και μέσω του φιλιού, ωστόσο όλα άλλαξαν από τότε. Το φιλί αυτό αποτέλεσε την αφορμή και την βάση για την πιο αποτελεσματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης τόσο στην Ιταλία όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η οροθετική κοπέλα ήταν τότε 25 χρόνων και είχε προσβληθεί από τον ιό ΗΙV όταν ήταν 17 ετών. Μετά το περιστατικό κλήθηκε να δώσει πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Έδινε με επιμονή το παρών, καθώς ήθελε να μεταδώσει ένα ισχυρό  μήνυμα: “Βομβαρδίσαμε νέους ανθρώπους με πληροφορία”. Το φιλί κινητοποίησε τη Ροζάρια να ασχοληθεί με θέματα υγείας και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το AIDS.

Στις 9 Ιανουαρίου 2019 ο γιατρός που έσπασε το κατεστημένο της παραπληροφόρησης έφυγε από τη ζωή, έχοντας αφήσει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη στην κοινωνία!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις