AUKUS: “Βράζει” η Γαλλία μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας AUKUS με τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Ο ανακληθείς πρέσβης από την Καμπέρα εκφράζει την αίσθηση “εξαπάτησης” από την πλευρά της Γαλλία, με τον Ζαν Πιερ Τεμπό να έχει επιστρέψει στο Παρίσι για διαβουλεύσεις.

Εν αναμονή επικοινωνίας Μπάιντεν-Μακρόν

Πλέον στο επίκεντρο μπαίνει η τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο FBMTV, μετά από αίτημα του προέδρου Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με συνέπεια να ακυρωθεί σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών στρατιωτικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, εξοργίζοντας το Παρίσι, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία“, διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για “αγάπη” των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, “αδύνατο να ξεριζωθεί“.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν πολύ φιλική σχέση” με “τεράστια σημασία“, επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

Μπόρις Τζόνσον – “Η AUKUS δεν πρέπει να ανησυχεί την Γαλλία”

Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία -η λεγόμενη AUKUS– “δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί” τη Δύση και “ιδίως τους γάλλους φίλους μας”, υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον “αποκλεισμό” άλλων χωρών.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην -άνευ προηγουμένου- χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με “καιροσκοπισμό“, σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Ο κ. Μακρόν θα συζητήσει “τις προσεχείς ημέρες” με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

Η ματαίωση της συνάντησης

Να θυμίσουμε ότι η Γαλλία ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αυτήν την εβδομάδα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί με τον Βρετανό ομόλογό της, αφού η Αυστραλία ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές απόψε.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που ανέφερε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε.

ΗΚίνα φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση μετά τη σύναψη της συμφωνίας AUKUS που έκαναν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Στην αντεπίθεση και η Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατων της CELAC, θέλησε να τονίσει πως πρέπει να υπάρξει να ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις “ζημιές” που άφησαν πίσω το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το κάλεσμα του του ήταν πολύ συγκεκριμένο. Να διαφυλαχθεί η ειρήνη και να ενώσουν τα χέρια τους.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Αφγανιστάν και πως θα πρέπει ο λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του ενώ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια στους Αφγανούς.

Μετά τη συμφωνία AUKUS τι;

Όπως αναφέρουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της χώρας και οι σύμβουλοι του, αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Ευρώπη ενώ γίνεται λόγος για τις ισορροπίες που είναι πλέον πολύ λεπτές εξαιτίας της συμφωνίας καθώς έχουν προκληθεί αντιδράσεις όπως αυτή της Γαλλίας η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε Αυστραλία και ΗΠΑ.

Μάλιστα, η Κίνα είχε αναφέρει πως η εν λόγω συμφωνία είναι μια καθαρή πράξη πυρηνικής διάδοσης.

O Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα ‘Εθνη, Γουανκ Κουν, ανέφερε πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό πυρηνικών υλικών και τεχνολογιών στην Αυστραλία, μιας και δεν είναι μια χώρα γνωστή για ατ πυρηνικά της.

Ειδήσεις σήμερα

Νέα παράταση για τις εγγραφές για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Μακελειό σε πανεπιστήμιο στη Ρωσία – 8 νεκροί από την επίθεση ένοπλου – Νεκρός και ο δράστης (vids)

Η πρώτη συνέντευξη της Ιωάννας Παλιοσπύρου – Όσα λέει για τη δράστρια, τα χειρουργεία και την ύπαρξη συνεργού (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις