Η Κίνα φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση μετά τη σύναψη της συμφωνίας AUKUS που έκαναν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατων της CELAC, θέλησε να τονίσει πως πρέπει να υπάρξει να ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις “ζημιές” που άφησαν πίσω το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το κάλεσμα του του ήταν πολύ συγκεκριμένο. Να διαφυλαχθεί η ειρήνη και να ενώσουν τα χέρια τους.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Αφγανιστάν και πως θα πρέπει ο λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του ενώ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια στους Αφγανούς.

Μετά τη συμφωνία AUKUS τι;

Όπως αναφέρουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της χώρας και οι σύμβουλοι του, αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Ευρώπη ενώ γίνεται λόγος για τις ισορροπίες που είναι πλέον πολύ λεπτές εξαιτίας της συμφωνίας καθώς έχουν προκληθεί αντιδράσεις όπως αυτή της Γαλλίας η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε Αυστραλία και ΗΠΑ.

Μάλιστα, η Κίνα είχε αναφέρει πως η εν λόγω συμφωνία είναι μια καθαρή πράξη πυρηνικής διάδοσης.

O Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα ‘Εθνη, Γουανκ Κουν, ανέφερε πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό πυρηνικών υλικών και τεχνολογιών στην Αυστραλία, μιας και δεν είναι μια χώρα γνωστή για ατ πυρηνικά της.

Ο Μακρόν δεν ενημερώθηκε ποτέ για τη συμφωνία

Οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία σήμανε την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.

Ο βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία. Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7. Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Η εφημερίδα The Guardian έγραψε χθες Σάββατο πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις