Σκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές με προορισμό τη Γάζα βομβαρδίστηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Μάλτας νωρίς σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της κίνησης αυτής, με την μαλτέζικη κυβέρνηση να δηλώνει μετά από επιχείρηση διάσωσης ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς.

Η διεθνής μκο Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας (The Freedom Flotilla Coalition) δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο φαίνεται πυρκαγιά σε ένα από τα σκάφη της, το ‘Conscience’, καταδεικνύοντας το Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί πρεσβευτές πρέπει να κληθούν και να απαντήσουν στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου αποκλεισμού (της Γάζας) και του βομβαρδισμού του πολιτικού μας σκάφους σε διεθνή ύδατα», ανέφερε η μκο.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου από σκάφος που ανέφερε πυρκαγιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Το σκάφος βρισκόταν εκτός χωρικών υδάτων και σε αυτό επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 πολίτες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δήλωσε ότι κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ότι εστάλη μαλτέζικο πλοίο περιπολίας.

Ύστερα από αρκετές ώρες, το σκάφος και το πλήρωμα είναι πλέον ασφαλή, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.

Πάνω από 52.000 οι νεκροί

Σε προηγούμενη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μκο ανέφερε ότι το σκάφος κινδύνευε να βυθιστεί και ότι σε αυτό επέβαιναν 30 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συμμαχία αυτή κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας. Δήλωσε ότι οργάνωσε μια μη βίαιη κινητοποίηση χωρίς ενημέρωση των δημοσιογράφων προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δολιοφθορές.

«Εθελοντές από πάνω από 21 χώρες ταξίδεψαν στη Μάλτα για να συμμετάσχουν στην αποστολή στη Γάζα, μεταξύ των οποίων σημαίνουσες προσωπικότητες», ανέφερε η μκο σε πληρέστερη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

«Το πρωί της προγραμματισμένης αναχώρησης, το σκάφος δέχθηκε επίθεση. Οπλισμένα drones επιτέθηκαν δύο φορές στο μπροστινό τμήμα πολιτικού σκάφους που δεν έφερε όπλα, προκαλώντας φωτιά και σημαντικό ρήγμα στο κύτος. Η τελευταία επικοινωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Μαΐου υπέδειξε ότι τα drones συνεχίζουν να κυκλώνουν το σκάφος».

Η μκο επίσης δημοσιοποίησε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στο σκοτάδι και που δείχνει φώτα στον ουρανό μπροστά από το πλοίο, ενώ ακούγεται επίσης ο ήχος εκρήξεων. Στο οπτικό αυτό υλικό φαίνεται επίσης το σκάφος να καίγεται.

Η δήλωση της Τούνμπεργκ

Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, από σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων, στο οποίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 πολίτες, και το οποίο ανέφερε πυρκαγιά.

Δήλωσε ότι κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ότι εστάλη μαλτέζικο πλοίο περιπολίας. Ύστερα από αρκετές ώρες, το σκάφος και το πλήρωμά του είναι πλέον ασφαλή, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.

Ωστόσο η Freedom Flotilla ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ότι οι επιθέσεις με drone, τις οποίες καταγγέλλει, προκάλεσαν «σημαντικό ρήγμα στο κύτος». «Το πλήγμα με drone φαίνεται ότι στοχοθέτησε εσκεμμένα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ηλεκτροδότηση, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο το σκάφος να βυθιστεί», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της μκο, η Κουίβα Μπάτερλι, δήλωσε ότι η επίθεση συνέβη καθώς το πλοίο ετοιμαζόταν για τη μετεπιβίβαση ακτιβιστών από άλλο σκάφος. Σύμφωνα με την ίδια, είχε σχεδιαστεί η μετεπιβίβασή τους εν πλω, αντί του να πάει το σκάφος σε κάποιο λιμάνι, για γραφειοκρατικούς λόγους.

Η Τούνμπεργκ δήλωσε ότι με βάση τα όσα γνώριζε, το σκάφος βρίσκεται ακόμα στο σημείο που δέχθηκε επίθεση και συνεχίζει να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. «Η επίθεση αυτή προκάλεσε έκρηξη και μεγάλη ζημιά στο σκάφος, το οποίο κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής», δήλωσε η ίδια μέσω της εφαρμογής Zoom.

«Ήμουν μέλος της ομάδας που επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος σήμερα για να συνεχίσει τον πλου προς τη Γάζα, που είναι μια από τις πολλές προσπάθειες να ανοιχτεί ανθρωπιστικός διάδρομος και να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σπάσουμε την παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε η ίδια. Η Τούνμπεργκ και η μκο δήλωσαν ότι στο σκάφος επέβαιναν 30 άνθρωποι, όχι 16 όπως δήλωσε η μαλτέζικη κυβέρνηση.

Η συμμαχία αυτή κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας. Δήλωσε ότι οργάνωσε μια μη βίαιη κινητοποίηση χωρίς ενημέρωση των δημοσιογράφων προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δολιοφθορές.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε αφού ένοπλοι υπό τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 251 ομήρους στη Γάζα στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών. Έκτοτε, η επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 52.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκότωσε κι έκαψε γυναίκα στην Πολωνία και ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα – Συνελήφθη στην Κατερίνη

Βίντεο ντοκουμέντα από την στιγμή που οι επιτήδειοι “τεχνικοί” ληστεύουν ηλικιωμένη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις