Από την ώρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία οι “φωνές” και οι προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη επισιτιστική κρίση όλο και πληθαίνουν.

Η Maxar δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, όπως έχει κάνει και άλλες φορές από την έναρξη του πολέμου. Στις εικόνες αυτές, που δημοσίευσε το CNN, φαίνονται ρωσικά τάνκερ τα οποία μεταφέρουν σιτηρά που έχουν πάρει από την Ουκρανία.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, δίπλα σε κάτι που φαίνεται σαν σιλό σιτήρων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία και προσπάθεια πώλησής τους.

Σύμφωνα με το CNN, το ότι έχουν σιτηρά δεν είναι βέβαιο, όμως αυτό που γνωρίζουμε έίνα ότι η προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία παράγει λίγα σιτηρά σε σχέση με τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια Οι περιοχές αυτές είναι πλέον στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι έχουν αδειάσει τις αποθήκες, καταγγέλουν οι Ουκρανοί.

Ο ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε το Σάββατο ότι την ενεργειακή κρίση την οποια βιώνουμε ήδη, θα ακολουθήσει μια επισιτιστική.

“Η Ρωσία έχει μπλοκάρει σχεδόν όλα τα λιμάνια και όλες τις, ας πούμε, θαλάσσιες δυνατότητες για εξαγωγή τροφίμων — τα σιτηρά, το κριθάρι, τον ηλίανθο και άλλα. Πολλά πράγματα”, δήλωσε.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπολόγισε ότι περίπου 400.000 τόνοι σιτηρών κλάπηκαν και απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές ως “fake news”.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, οι προμήθειες σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει για τρομερές συνέπειες εάν δεν ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Η απειλή της πείνας είναι πιο έντονη από ποτέ και γίνεται εντονότερη λόγω του πολέμου αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Ο διεθνής σύμβουλος κινδύνου Verisk Maplecroft σε έκθεση του δήλωσε ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και η Βραζιλία, που είναι μεσαίου εισοδήματος, είναι σε πολύ δύσκολη θέση ενόψει της επισιτιστικής κρίσης.

Όσο τα αποθέματα τροφίμων μειωνονται, οι πιο φτωχές χώρες θα γίνονται φτωχότερες και οι πλουσιότερες θα απομονωθούν.

Η επισιτιστική κρίση θα φέρει μαζί της ένα μεγάλο κύμα πολιτικών αναταράξεων, ανθρωπιστικών κρίσεων, αστάθειας και γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου θα πεινάει και αυτό θα έχει με τη σειρά του μετακινήσεις πληθυσμών και άνοδο της βίας.

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι “βιβλική”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια ζώδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν διάσημα;

H Λένα Δροσάκη μιλά για τη γνωριμία με τον Αέξανδρο Μπουρδούμη, τον Πάνο Νάτση και τη δίκη Φιλιππίδη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις