Πόλεμος στην Ουκρανία: “Παράθυρο” για νέο γύρο διαπραγματεύσεων καθώς υπάρχει κλίμα συνεννόησης και διαλόγου αφήνουν Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές, κάνοντας λόγο ακόμα και για αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής αποστολής, Μιχάιλο Ποντόλιακ θέλησε να ξεκαθαρίσει τι ισχύει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε η Ρωσία δεν θέτει τελεσίγραφα και υπάρχει και κατανόηση και διάλογος και πως πιστεύει ότι θα επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Για να το ξεκαθαρίσουμε. Στις διαπραγματεύσεις η Ρωσία δεν θέτει τελεσίγραφα αλλά ακούει προσεκτικά τις προτάσεις μας. Η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει τις θέσεις της. Οι απαιτήσεις μας είναι το τέλος του πολέμου και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Βλέπω κατανόηση και υπάρχει διάλογος“, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Κλίμα συνεννόησης μεταφέρεται και από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις του μέλους της ρωσικής αντιπροσωπείας Λεονίντ Σλούτσκι, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα ο Ρώσος διαπραγματευτής εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε μία “κοινή θέση”.

Μάλιστα σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο κ. Σλούτσκι συνέκρινε τις συνομιλίες με εκείνες του πρώτου γύρου όταν σύμφωνα με τους Ρώσους υπήρχε “ουσιαστική πρόοδος”.

“Σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες, αυτή η πρόοδος μπορεί να βελτιωθεί για να υπάρξει τις επόμενες ημέρες μία κοινή θέση και για τις δύο αντιπροσωπείες ώστε να υπογραφούν και έγγραφα”, είπε χαρακτηριστικά ο Σλούτσκι, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι έγγραφα εννοούσε.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν συμμετάσχει σε τρεις γύρους διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία με τελευταία την περασμένη Δευτέρα και κυρίως έχουν επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά ζητήματα που έχουν οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να ξεφύγουν πολίτες που θέλουν να ξεφύγουν από τη “λαίλαπα” του πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανές οι διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητές Ισραήλ και Τουρκία

Νωρίτερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ είχε δηλώσει πως η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί“, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο του το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στάθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στη σχέση των Εβραίων της Ουκρανίας με το κράτος του Ισραήλ, λέγοντας πως πρέπει “να θυμηθεί ότι οι Ουκρανοί Εβραίοι ήταν εκ των θεμελιωτών του κράτους“.

Μάλιστα έκανε αναφορά στη “φιλία” του Ισραήλ και στάθηκε στις πρωτοβουλίες του Ναφτάλι Μπένετ και στην επικοινωνία που είχε και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Ζελένσκι στάθηκε και στην πιθανότητα μίας συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας πως το Ισραήλ καλύπτει τις ελάχιστες εγγυήσεις ασφαλείας για μία τέτοια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε ουσιαστικά στη Λευκορωσία. Σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσαμε αλλά σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στην Ιερουσαλήμ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζελένσκι εστιάζοντας στον ρόλο του Ισραήλ.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Βολονίμιρ Ζελένσκι κ. Μπένετ είχε θετική στάση για μία συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν ξέρει αν θα προτείνει κάτι τέτοιο. “Εκφράζω τη δική μας διάθεση”, συμπλήρωσε.

“Το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ρόλο και λόγω της ιστορίας του και λόγω των επαφών με τη Ρωσία. Έχει βιώσει τεράστια κύματα προσφύγων, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν επιρροή στη Γερμανία, στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως επηρεάζει πάνω από 100.000.000 ανθρώπους και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις”, είπε χαρακτηριστικά και εστίασε στον ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν οι Εβραίοι που κατοικούν στη Ρωσία.

Ωστόσο, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε απρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του Κιέβου.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ηρώ Σαΐα για τα “φαρμακερά” σχόλια για τη σχέση της με τον Σταύρο Ξαρχάκο, η “τρελή” σχέση τους και η μητρότητα

Πανελλήνια συγκίνηση – Πέθανε ο Παντελής Κυριακίδης – Ήταν 13 χρόνια σε κώμα

Αυτοί είναι οι νέοι δικαιούχοι του νέου επιδόματος του Πάσχα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις