Τα επτά συμπεράσματα από την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία για παραχώρηση πρόσβασης σε ορισμένους από τους φυσικούς πόρους της δεύτερης καταγράφει το BBC.
Συγκεκριμένα, με βάση ένα προσχέδιο της συμφωνίας το BBC αναφέρεται στα βασικά συμπεράσματα της. Το πρώτο από αυτά είναι το ότι η Ουκρανία δεν θα αποπληρώσει οποιοδήποτε υποτιθέμενο χρέος στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως νίκη και για την πλευρά του, λέγοντας ότι η χώρα του θα λάβει πίσω «πολύ περισσότερα θεωρητικά» από τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν στην Ουκρανία από τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν. Από εκεί και πέρα τα άλλα έξι συμπεράσματα έχουν ως εξής:
2.Σκληρότερος τόνος από τις ΗΠΑ προς τον Πούτιν
Η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας είναι αξιοσημείωτα πιο σκληρή προς τη Ρωσία από ό,τι συνήθως από την κυβέρνηση Τραμπ.
Η συμφωνία αναφέρεται σε «πλήρη εισβολή της Ρωσίας» και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσθέτει ότι «κανένα κράτος ή άτομο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτρέπεται να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας». Αυτό θα ενθαρρύνει το Κίεβο, το οποίο έχει απαιτήσει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
3.Πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιλαμβάνονται παράλληλα με τα ορυκτά
Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από τη συμφωνία αφορά τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλους υδρογονάνθρακες.
Σε κάθε περίπτωση, οι πόροι παραμένουν στην ουκρανική ιδιοκτησία, παρόλο που οι ΗΠΑ θα έχουν κοινή πρόσβαση.
Η συμπερίληψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει θεωρηθεί ως άμβλυνση της ουκρανικής θέσης, καθώς δεν υπήρχαν σε προηγούμενα σχέδια της συμφωνίας.
4.Κανένα εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ
Η Ουκρανία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν επίσημα τον περασμένο Ιούνιο. Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες στο Κίεβο ότι η συμφωνία για τους πόρους θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, εάν παρείχε προνομιακή μεταχείριση σε Αμερικανούς επενδυτές, καθώς το Κίεβο και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη μια στρατηγική συνεργασία για τις πρώτες ύλες. Ωστόσο, το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και την ανάγκη η συμφωνία αυτή να μην έρχεται σε αντίθεση με αυτήν. Αναφέρει επίσης ότι εάν η Ουκρανία χρειαστεί να επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας λόγω «πρόσθετων υποχρεώσεων» στο πλαίσιο της ένταξής της στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ συμφωνούν να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Επιπλέον, το Κίεβο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν πρόσθετες μεταφορές επενδύσεων και τεχνολογίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων από την ΕΕ και αλλού.
5.Η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ επιστρέφει στο τραπέζι…
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως απαραίτητη για να υπογραφεί εάν η Ουκρανία πρόκειται να συνεχίσει να λαμβάνει τη στρατιωτική της βοήθεια. Η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο – η οποία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία – δήλωσε ότι προβλέπεται η παροχή νέας βοήθειας από τις ΗΠΑ στο μέλλον, όπως συστήματα αεράμυνας.
6.Πόσα έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;
Αυτό, επίσης, θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή στη στρατηγική του Τραμπ – ο οποίος έχει επιδιώξει να μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Ένα εκκρεμές ερώτημα είναι τι θα σημαίνει τελικά η συμφωνία για την κατάσταση του πολέμου. Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει στη συμφωνία.
Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, κάτι που η Ουκρανία και η Ευρώπη πιέζουν εδώ και καιρό τον Λευκό Οίκο να παράσχει. Ο Τραμπ διστάζει εδώ και καιρό να δώσει την ίδια στρατιωτική δέσμευση που είχε δώσει ο Μπάιντεν. Αντίθετα, το ενδιαφέρον του να διατηρήσει την πορεία του με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι πιο έμμεσο, λόγω των οικονομικών δεσμεύσεων που ορίζονται σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθούσε να υπάρχει μια αστάθεια σχετικά με τη δέσμευση του σημαντικότερου συμμάχου της Ουκρανίας.
7.Τα κέρδη θα επανεπενδυθούν στην Ουκρανία;
Ένα ενδιαφέρον σημείο που επισημάνθηκε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ότι για την πρώτη δεκαετία του επενδυτικού ταμείου ανοικοδόμησης, τα κέρδη θα «επανεπενδυθούν πλήρως στην οικονομία της Ουκρανίας», είτε σε νέα έργα είτε σε ανοικοδόμηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι δυνητικά σημαντικό εάν δεν υπάρξει οικονομικό όφελος για τις ΗΠΑ για 10 χρόνια. Ωστόσο, αυτή η διάταξη δεν φαίνεται να υπάρχει στη συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον, αν και αργότερα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας πρόσθετης «τεχνικής» συμφωνίας. Μετά από αυτήν την αρχική δεκαετή περίοδο, το Κίεβο αναφέρει ότι τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν μεταξύ των εταίρων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε αργά την Τετάρτη στο Fox News ότι η συμφωνία αποτελεί μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό ότι «έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε, να λάβουμε μέρος της χρηματοδότησης και των όπλων, αποζημιώσεις για αυτά και να είμαστε συνεργάτες της επιτυχίας του ουκρανικού λαού».
Καιρός Πρωτομαγιά: Βροχές και καταιγίδες όλη την ημέρα – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για τα ορυκτά – Τι κερδίζει η κάθε πλευρά
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"