Ανάλυση του CNN για την «ψευδή αίσθηση» παντοδυναμίας του Τραμπ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ
Αναφέρεται ως παράδειγμα η ατολμία του απέναντι στον Πούτιν

Δριμεία κριτική στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ασκεί με σημερινό άρθρο του το CNN σχετικά με τους χειρισμούς του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την τακτική που ακολουθεί στο “πάρε-δώσε” με ηγέτες άλλων χωρών.
Ο Τραμπ μπορεί να εκφοβίσει τους τεχνολογικούς γίγαντες για να τηρήσουν τα όρια και να χρησιμοποιήσει την κυβερνητική εξουσία για να προσπαθήσει να λυγίσει θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δικαστές, αλλά ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες είναι πιο δύσκολο να εκφοβιστούν.
Συνεχίζει να αγνοείται και να ταπεινώνεται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αψηφά την προσπάθεια των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία . Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τώρα τον Τραμπ ως τον σκληρό ομιλητή που πάντα κλείνει τα μάτια και δεν επιβάλλει ποτέ συνέπειες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίστευε επίσης ότι θα μπορούσε να διαμορφώσει την Κίνα κατά βούληση αντιμετωπίζοντας τον ηγέτη Xi Jinping σε έναν εμπορικό πόλεμο. Αλλά παρερμήνευσε την κινεζική πολιτική. Το μόνο πράγμα που ένας αυταρχικός στο Πεκίνο δεν μπορεί ποτέ να κάνει είναι να υποκλιθεί σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι απογοητευμένοι που η Κίνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης.
Όπως και με την Κίνα, ο Τραμπ υποχώρησε στον πόλεμο των δασμών που επέβαλε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, ο σχολιαστής των Financial Times, Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, εξόργισε τον πρόεδρο επινοώντας τον όρο εμπόριο TACO — «Ο Τραμπ πάντα διστάζει».
Όλοι πίστευαν ότι ο Τραμπ θα ήταν στην ίδια σελίδα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλωστε, στην πρώτη του θητεία προσέφερε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό σχεδόν όλα όσα ήθελε. Αλλά τώρα που προσπαθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ διαπιστώνει ότι η παράταση της σύγκρουσης στη Γάζα είναι υπαρξιακή για την πολιτική καριέρα του Νετανιάχου, όπως ακριβώς η Ουκρανία για τον Πούτιν.
Και η φιλοδοξία του Τραμπ για μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν αποθαρρύνει τα ισραηλινά σχέδια να εκμεταλλευτούν μια στιγμή στρατηγικής αδυναμίας για την Ισλαμική Δημοκρατία για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τους αντιδραστήρες της.
“Ο Τραμπ κάνει πάντα πίσω”
Η παγκόσμια επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως εξανεμίζεται λόγω των ξένων ηγετών που δρουν ανάλογα με τις δικές τους λογικές και συμφέροντα.
Ο λαϊκισμός στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχτισε την πολιτική του καριέρα, βασίζεται στην ιδέα ότι οι ΗΠΑ έχουν πληγεί από τις διεθνείς σχέσεις, αναφέρει η ίδια ανάλυση. Οι πρώτοι μήνες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν πως οι παλιές πρακτικές δεν αρκούν.
Οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ευρώπης, του Ισραήλ και του Καναδά είτε θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ πιο αδύναμο απ’ όσο δείχνει, είτε κρίνουν ότι η αντίσταση είναι πλέον πολιτικά αναγκαία.
Τα παραδείγματα άλλων προέδρων των ΗΠΑ
Δεν είναι ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που υπέφερε από αυταπάτες σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος ήταν γνωστός για το ότι κοίταξε τον τύραννο του Κρεμλίνου στα μάτια και «συναισθάνθηκε την ψυχή του». Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιφρόνησε τη Ρωσία ως μια παρακμάζουσα περιφερειακή δύναμη και κάποτε απέρριψε τον Πούτιν ως το «βαριεστημένο παιδί στο πίσω μέρος της τάξης». Αυτό δεν λειτούργησε και τόσο καλά όταν το βαριεστημένο παιδί προσάρτησε την Κριμαία.
Γενικότερα, όλοι οι πρόεδροι του 21ου αιώνα έχουν ενεργήσει σαν να είναι άνθρωποι του πεπρωμένου. Ο Μπους ανέλαβε τα καθήκοντά του αποφασισμένος να μην ενεργήσει ως ο παγκόσμιος αστυνόμος. Αλλά οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 τον έκαναν ακριβώς αυτό. Ξεκίνησε πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο Ομπάμα προσπάθησε να επανορθώσει για τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να πει στους Μουσουλμάνους ότι είχε έρθει η ώρα για «μια νέα αρχή». Η πρώιμη προεδρία του σάρωσε με την αίσθηση ότι το χάρισμά του και το μοναδικό του υπόβαθρο θα ήταν από μόνα τους ένα παγκόσμιο ελιξίριο.
Ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο λέγοντας σε όλους ότι «η Αμερική επέστρεψε» αφού απέβαλε τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, εν μέρει λόγω της δικής του καταστροφικής απόφασης να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, η Αμερική – ή τουλάχιστον η διεθνιστική εκδοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – είχε εξαφανιστεί ξανά. Και ο Τραμπ επέστρεψε.
Ο λαϊκισμός του Τραμπ με το σκεπτικό «Πρώτα η Αμερική» βασίζεται στην υπόθεση ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαπατηθεί εδώ και δεκαετίες, πόσο μάλλον που οι συμμαχίες τους και η διαμόρφωση του παγκόσμιου καπιταλισμού τις έχουν καταστήσει το πιο ισχυρό έθνος στην ιστορία του πλανήτη. Τώρα, παίζοντας σαν ένας ισχυρός άνδρας που όλοι πρέπει να υπακούουν, σπαταλάει με ζήλο αυτή την κληρονομιά και καταστρέφει την ήπια ισχύ των ΗΠΑ – δηλαδή τη δύναμη να πείθει – με την επιθετικότητά του.
Οι πρώτοι τέσσερις μήνες της προεδρίας Τραμπ, με τις απειλές για δασμούς, τις προειδοποιήσεις για εδαφική επέκταση των ΗΠΑ στον Καναδά και τη Γροιλανδία και την κατάργηση των παγκόσμιων προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, δείχνουν ότι και ο υπόλοιπος κόσμος έχει λόγο σε ό,τι συμβαίνει. Μέχρι στιγμής, οι ηγέτες στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ευρώπη και τον Καναδά φαίνεται να έχουν υπολογίσει ότι ο Τραμπ δεν είναι τόσο ισχυρός όσο νομίζει
Νέος ΚΟΚ: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Τα τσουχτερά πρόστιμα και η διαδικασία υποτροπών
Πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα για τον Προσωπικό Αριθμό – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις