Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος ζει και αναπνέει το βόλεϊ. Και αυτό διότι από πολύ μικρή ηλικία βρίσκεται στα ταραφλέξ, ενώ μέχρι και σήμερα ξοδεύει καθημερινά τις περισσότερες ώρες είτε με το ρόλο του αθλητή είτε με τον θεσμικό του στο να προσπαθεί να κάνει το άθλημα που τόσο πολύ αγαπά καλύτερο.

Είναι ο αρχηγός της ΑΕΚ που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού βόλεϊ, την Pre League. Είναι ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ), που παλεύει για να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των πετοσφαιριστών. Είναι ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος.

Ο πατρινός βολεϊμπολίστας -που αγωνίζεται ως λίμπερο- και έχει περάσει στην πολυετή καριέρα του από ΕΑΠ, Παναχαϊκή, Πανελλήνιο, Φοίνικα Σύρου, Παμβοχαϊκό, μιλά αποκλειστικά στο DEBATER για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στο άθλημα της πετοσφαίρισης, αναλύει τον… αγώνα που γίνεται από τον ΠΑΣΑΠ για ένα καθαρό και δίκαιο άθλημα ενώ αναφέρεται και στη συνέχεια της αγωνιστικής του πορείας με τα κιτρινόμαυρα.

Ακόμα, μίλησε και για τις δράσεις κατά της οπαδικής βίας, αλλά και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Δημητρόπουλο

-Είστε τα τελευταία χρόνια ΓΓ του ΠΑΣΑΠ και για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ. Πόσο σημασία έχει που κατέχετε την συγκεκριμένη θέση και πως μπορείτε μέσα από αυτή να βοηθήσετε ουσιαστικά τους συναθλητές σας με τα δικαιώματα που σας αντιστοιχούν;

“Είμαστε μερικά χρόνια μια ομάδα συναθλητών που συμμετέχουμε στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου με ρομαντισμό και κοινό όραμα για το αύριο. Μία αληθινή παρέα που με κοινή φιλοσοφία για την ανάπτυξη του αθλήματος, αγωνιούμε καθημερινά και αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες για τους συναθλητές/ συναθλήτριες μας, αλλά κυρίως για ένα καλύτερο αύριο για το άθλημα του βόλεϊ στο σύνολό του.  

Για πρώτη φορά με το νέο αθλητικό νόμο στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των αθλητών με δικαίωμα λόγου και ψήφου. Κάτι πολύ σημαντικό, καθώς η φωνή και η άποψη των αθλητών μπορεί να ακουστεί άμεσα στις διοικήσεις, λαμβάνοντας μέρος στις αποφάσεις. Ταυτόχρονα, η επικοινωνία και ο διάλογος είναι συνεχής, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων. Έχοντας πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα ζητήματα που αφορούν το άθλημα. 

Η συμμετοχή μου ως εκπρόσωπος των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στο Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, πέρα από μεγάλη ευθύνη, είναι μία θέση που με τιμά ιδιαίτερα”.

-Ο ΠΑΣΑΠ πρωτοστατεί σε συσκέψεις τόσο με τους αρμόδιους φορείς όσο και με τους αθλητές του βόλεϊ. Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αυτή τη στιγμή σε γυναίκες και άντρες;

“Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους (Υφυπουργείου Αθλητισμού /ΕΟΠΕ /ΕΣΑΠ) για όλα τα θέματα. Το βασικό ζήτημα είναι ένα και κοινό. Πως θα υπάρξει εν γένει η βέλτιστη ανάπτυξη στο βόλεϊ. Πως θα εισέλθουν στο άθλημα νέα αγόρια και κορίτσια. Πως θα αγαπήσουν το άθλημα και θα παραμείνουν σε αυτό. Και τι συνθήκες θα δημιουργήσουμε, ώστε αφού τα περισσότερα από αυτά γευτούν τα καλά που προσφέρει ο αθλητισμός, θα φτάσουν σε επίπεδο να ενισχύουν και τις εθνικές ομάδες. 

Όμως αν θέλετε να συγκεκριμενοποιήσουμε τα ζητήματα ξεχωριστά σε επίπεδο ανδρών και γυναικών, θα έλεγα πως το βασικό ζήτημα στους άνδρες είναι η ενίσχυση των ήδη Ελλήνων επαγγελματιών αθλητών και η δυνατότητα κινήτρων για τους νέους αθλητές, ώστε να μην υπάρξει λειψυδρία σε λίγα χρόνια κάτι που θα αντανακλά στην εθνική ομάδα. Στις γυναίκες νομίζω είναι η μετάβαση από το ερασιτεχνικό κομμάτι στο αμειβόμενο. Είναι κάτι που δικαιούνται και κακώς τόσα χρόνια τους έχει στερηθεί και δεν είναι επαγγελματίες παίκτριες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους”.

-Ο θεσμικός ρόλος των γυναικών στο βόλεϊ ολοένα και συνεχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Πότε θα είμαστε πραγματικά κοντά ώστε να υπάρξει η απόλυτη ισότητα και το πρωτάθλημα των γυναικών να γίνει επαγγελματικό;

“Νομίζω ότι πλέον το έδαφος είναι ώριμο για αυτήν την αλλαγή. Η πολιτεία από τη μεριά της ενισχύει τις ομάδες και τους δίνει τη δυνατότητα να οργανωθούν και να λειτουργήσουν ακόμη σε ανώτερο επίπεδο. Οι πληροφορίες λένε πως ενδέχεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οικονομικά από τη πολιτεία σε περίπτωση που τα σωματεία της Volley League Γυναικών γίνουν επαγγελματικά. 

Όπως και να έχει όμως, νομίζω ότι έφτασε η ώρα οι γυναίκες να εξισορροπηθούν με τους άνδρες όσο αφορά τα δικαιώματά τους και όχι μόνο τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να υπάρχει ισότητα στα δύο φύλα σε όλα τα επίπεδα.

Νομίζω με αυτήν την αλλαγή θα δούμε μεγάλη εξέλιξη στο γυναικείο βόλεϊ, καθώς ήδη αποτελεί ένα προϊόν που αρέσει πολύ στο κόσμο και θα ενισχυθεί περισσότερο μέσα από αυτή τη προοπτική. Και αυτό οι αρμόδιοι το έχουν συνειδητοποιήσει και είναι θετικοί, οπότε είναι μια απόφαση πλέον των ομάδων, αν θελήσουν να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό, ώστε να περάσει το γυναικείο βόλεϊ πλέον σε ανώτερο επίπεδο”. 

-Η ιστορία με τη δολοφονία του Άλκη συγκλόνισε το Πανελλήνιο και αποτέλεσε μια μαύρη κηλίδα στον αθλητισμό. Ποιες είναι οι  συντονισμένες δράσεις τις οποίες θεωρεί ο σύνδεσμος σας απαραίτητες να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο εξάλειψης της οπαδικής βίας;

“Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι τα φαινόμενα οπαδικής βίας για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αποκτήσει ακραίες μορφές εκδήλωσης και με το τελευταίο λυπηρό γεγονός της δολοφονίας του Άλκη.

Η πολιτεία σε συνεννόηση με όλους τους φορείς προχώρησε ήδη σε ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της. Κάτι που ήταν αναγκαίο. Εμείς από τη πλευρά του Πανελλήνιου Συνδέσμου των αθλητών του βόλεϊ που γενικά θεωρείται ένα από τα ευγενέστερα αθλήματα, θα συμμετέχουμε ενεργά και θα στηρίξουμε την προσπάθεια αντιμετώπισής της.

Πέρα από τη δεδομένη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση στο πολύ σημαντικό αυτό έργο, θα αναλάβουμε και επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες που θα στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία κατά της βίας. Και ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας που ουσιαστικά θα αποτελέσουν τη νέα γενιά φιλάθλων.

Πέρα λοιπόν από την αυστηρότερη και απαραίτητη λήψη άμεσων μέτρων και ποινών αντιμετώπισής της, πιστεύουμε βαθιά πως η ουσιαστική αντιμετώπιση θα έρθει με την διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών μέσα στα σχολεία και στις αναπτυξιακές ομάδες. Μπολιάζοντάς τα με τις αξίες όπου πρεσβεύει ο αθλητισμός, διαμορφώνοντας από νωρίς αθλητική κουλτούρα και παιδεία γεμάτη ιδανικά. Γιατί άλλωστε αυτά είναι που ο αθλητισμός μπορεί να χαρίσει πλουσιοπάροχα στην κοινωνία και να δωρίσει καλύτερους ανθρώπους.

Πιστεύουμε πως με τη συνεργασία όλων , “σα συμπαίκτες” , μπορούμε να προσφέρουμε, ώστε να έχουμε τον αθλητισμό που αξίζουμε. Έτσι ο αθλητισμός θα συνεχίσει να δίνει ζωή και δε θα την αφαιρεί. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούμε επισκέψεις σε σχολεία με κοινή παρουσία αθλητών και αθλητριών του βόλεϊ από διαφορετικές ομάδες, μιλώντας στα παιδιά για τις αξίες του αθλητισμού. 

Στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις διαφορετικού τύπου. Είτε ανεξάρτητα είτε σε συνεργασία με την ομοσπονδία και τη ΓΓΑ. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες του βόλεϊ θα βρεθούμε στη πρώτη γραμμή για τη καταπολέμηση της βίας που βρίσκει έδαφος μέσα στον αθλητισμό”. 

-Κεφάλαιο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλέπουμε ήδη πολλά αντιπολεμικά μηνύματα σε αρκετά γήπεδα στη χώρα μας. Ποιο είναι αυτό που στέλνει σύσσωμος ο ΠΑΣΑΠ;

“Νομίζω είναι το πιο στενάχωρο ζήτημα που υφίσταται και απασχολεί την ανθρωπότητα. Πόλεμος και αφαίρεση ανθρώπινης ζωής για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή μας είναι αδιανόητο. Στην εποχή της εξέλιξης, της μόρφωσης, της τεχνολογίας. Γυρνάμε χρόνια πίσω. 

Ας ευχηθούμε όλοι, να επανέλθει η Ειρήνη το συντομότερο και οι νεότεροι ας διδάξουμε τα παιδιά μας τη πραγματική αγάπη και ίσως μια μέρα επικρατήσει πάνω από όλους και από όλα”.  

-Πάντα γίνεται πολύ λόγος στην Ελλάδα για το ζήτημα με τα ύποπτα για χειραγώγηση παιχνίδια. Συμμετέχετε σε μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την ΓΓΑ και θα ήθελα να μας πείτε για τους στόχους που έχει αυτή η επιτροπή…

“Έχει συσταθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ). Σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης προκειμένου να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση των αγώνων. 

Συμμετέχουμε δυναμικά ως ΠΑΣΑΠ στην εκστρατεία ενημέρωσης επί του θέματος όλων των αθλητών και αθλητριών του βόλεϊ και όχι μόνο. Κάτι που ως σύνδεσμος έχουν επιτελέσει και στο παρελθόν με την εφαρμογή του red Button κάτι που έχει υιοθετηθεί και αποτελεί και κομμάτι της ΕΠΑΘΛΑ. 

Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει. Και είναι υποχρέωση όλων, ειδικά των θεσμικών φορέων να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτή την απειλή”. 

-Ο αθλητισμός αποτελεί κύτταρο της κοινωνίας. Πως θα μπορούσε να έχει έναν πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών της;

“Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που κάποιες κοινωνικές αξίες έχουν παραμεληθεί. Ο αθλητισμός έχει την δυνατότητα κάποιες από αυτές να μπορέσει να τις ενισχύσει και πάλι. Το έχει ανάγκη η κοινωνία μας, το έχουν ανάγκη και δικαίωμα οι νέοι άνθρωποι, να διδαχθούν από κάπου κοινωνικές αξίες και ιδανικά. Και ας είναι υπεύθυνοι μετά εκείνοι να διαλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν και το τι θα πρεσβεύουν ως άνθρωποι, όντας ενήλικοι πια.

Ενίσχυση του αθλητισμού στα σχολεία. Γνώση των πραγματικών αξίων του αθλητισμού, της ευγενής άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθε. Την έννοια του σεβασμού του άλλου και της συνεργασίας, τη συμμετοχή στην ομάδα, την κοινωνικοποίηση μέσα στο σύνολο, την αποδοχή της ήττας, τη δημιουργία στόχου, τη δημιουργία της φιλίας, την εναλλαγή συναισθημάτων χαράς, λύπης, αποδοχής κ ικανοποίησης. Κ φυσικά την απόλαυση του παιχνιδιού.

Ο αθλητισμός αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για δημιουργία ισορροπημένων ανθρώπων μέσα στη κοινωνία. Ας το εκμεταλλευτούν οι επόμενες γενιές πριν μας ξεπεράσει η εποχή”.

-Πως κρίνετε το επίπεδο του ελληνικού βόλεϊ τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Οι εθνικές μας ομάδες βρίσκονται στις τελικές φάσεις της Ευρώπης. Οι σύλλογοι αγωνίζονται ξανά με αξιώσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αφήνοντας με αισιοδοξία πίσω τη πανδημία, με αργά και στέρεα βήματα ενισχυμένοι με αναπτυξιακό πλάνο τα επόμενα χρόνια μπορεί το ελληνικό βόλεϊ να ανεβεί κι άλλο επίπεδο. 

Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πρωταθλημάτων, κάτι που εχει επιτευχθεί μετά από χρόνια. Πάνω από 3-4 ομάδες να διεκδικούν με αξιώσεις το πρωτάθλημα σε άντρες και γυναίκες»

-Και φέτος η σεζόν σας βρήκε αρχηγό της ΑΕΚ. Ποια είναι η αποτίμηση σας για τη φετινή χρονιά και τι στόχους θέτει η Ένωση για το 2022-23;

“Η ομάδα φέτος μπόρεσε να αναδείξει νέους αθλητές και ταυτόχρονα να καλύψει χαμένος έδαφος από το παρελθόν. Οι εθνικές ομάδες ανδρών και εφήβων θα έχουν μέλη της ομάδας μας και αυτό πραγματικά είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ευχή όλων είναι η ΑΕΚ να βρεθεί το συντομότερο, με σταθερά και οργανωμένα βήματα στη θέση να διεκδικεί τίτλους. Να βρίσκεται ανάμεσα στους μεγάλους του βόλεϊ που μαζί με τους φιλάθλους μας, που αγαπούν ιδιαίτερα το τμήμα (η ομάδα της καρδιάς), να μπορέσει να ζήσει όμορφες στιγμές”.

-Το ελληνικό βόλεϊ προβάλλεται πολύ λιγότερο σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Τι κινήσεις θεωρείται πως μπορούν να γίνουν ώστε το άθλημα να διαδοθεί περισσότερο;

“Το σημαντικότερο όλων είναι να μπορεί να προβάλλεται μέσα από τη τηλεόραση, να βρεθεί μέσα σε κάθε σπίτι. Μέσα από τη ραδιοσυχνότητα της ΕΡΤ να μπορέσει κάθε πολίτης σε πρώτη φάση να γνωρίσει το πολύ όμορφο άθλημα του βόλεϊ και ίσως κάποιο νέο παιδί θελήσει να δοκιμάσει και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. 

Τη δύναμη της τηλεόρασης τη γνωρίζουμε όλοι. Και για αυτό σαν αθλητές θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ερτ για τη συνεργασία που έχει αυτή τη στιγμή με τους φορείς του βόλεϊ (ΕΣΑΠ & ΕΟΠΕ) και να τη καλέσουμε να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο με προβολή πιο πολλών αγώνων ανδρών και γυναικών. Κάτι που θα βοηθήσει ένα τηλεθεατή να απολαύσει ένα  ωραίο κι ευγενές άθλημα και ίσως έτσι φέρει και ένα νέο παιδί μέσα στο γήπεδο μακριά από κακές συνήθειες της εποχής”.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλειστοί δρόμοι και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη για το “The Bricklayer”

Οι δύο νέες ουσίες που βρέθηκαν στο κορμάκι της μικρής Τζωρτζίνας – Κοινά ευρήματα και στην Μαλένα

Ξεπέρασαν τους 16.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα – Πόσοι εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις