Ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου στη Βουλή το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Το μεσημέρι αναμένεται να απευθύνει ομιλία στο Σώμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν αποκλείεται τον λόγο να λάβουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα, εφόσον πρόκειται για Διέλευση και διαμονή ξένων στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια. Για την έγκριση της Συμφωνίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.
Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή
Όπως είπε στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή “όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται πραγματικά τη συμμαχία της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτόν το γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα“.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε. “Γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά το κύρος μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019″ ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
“Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω στην Ουάσιγκτον όπου τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Μπάιντεν, και την Τρίτη θα έχω την πολύ μεγάλη την τιμή να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά στο ανώτατο νομοθετικό αμερικάνικο όργανο“.
Βουλή: Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ
Η Συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας επεκτείνεται για πέντε έτη η υπάρχουσα και, μεταξύ άλλων, προετοιμάζει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε διμερές επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, “επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου“.
Ακόμα, σημειώνεται ότι, “η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης“.
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων:
-Τη σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.
-Ο πρόεδρος του αμερικάνικου Κογκρέσου εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1.
-Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα.
-Επίσπευση της παράδοσης οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα.
-Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό
-Αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.
-Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης
Υπενθυμίζεται ότι την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ είχε υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογο του ‘Αντονι Μπλίνγκεν.
Πώς θα μας επηρεάσει η Πανσέληνος στο Σκορπιό στις 16 Μαΐου;
Survivor – Η αποχώρηση Ρουβά “τσάκισε” τους παίκτες – Αποκαλύψεις για το νέο love story (vids)
Τα συχνότερα λάθη και οι παραλείψεις που “φουσκώνουν” τον ΕΝΦΙΑ – Τι να προσέξετε
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"