ΕΝΦΙΑ 2022: Μεγάλη προσοχή προσοχή πρέπει να δείξουν οι περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στα λάθη, τις παραλείψεις και τα κενά που οδηγούν σε επιπλέον επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Τα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ 2022 έφτασαν ήδη στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 31 Μαΐου.

Ωστόσο, προτού προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης πρέπει να ελέγξουν σχολαστικά τα στοιχεία των ακινήτων τους και τα ποσά που αναγράφονται το εκκαθαριστικό. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 και είχαν ως αποτέλεσμα να “φουσκώσει” ο λογαριασμός του φόρου.

Τα όποια λάθη, μπορεί ο φορολογούμενος να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2022: Τα 10 πιο συχνά λάθη

Τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση του Ε9 αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και τους επαγγελματικούς χώρους.

Πιο αναλυτικά:

1. Όροφος. Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου που βρίσκεται το διαμέρισμα για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε το ποσό αυξάνεται σημαντικά προσαύξηση. Στην περίπτωση μεζονέτας, ο νόμος ορίζει ότι ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της.

2. Εμπράγματα δικαιώματα. Ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) ο φόρος αλλάζει κατά πολύ και για αυτό θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.

3. Βοηθητικοί χώροι. Η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου, είναι λάθη που κοστίζουν ακριβά.

4. Συνιδιοκτησία. Για μη αναγραφή ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.

5. Ηλικία. Θα πρέπει στο συγκεκριμένο κωδικό να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

6. Επαγγελματικοί χώροι. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

7. Ημιτελή κενά κτίσματα. Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλωθεί σωστά στους αντίστοιχους κωδικούς δεν υπολογίζεται η έκπτωση φόρου κατά 60%.

8. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό.

9. Απόσταση από τη θάλασσα. Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

10. Αγροτεμάχια με κτίσμα. Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται εκτός αν το κτίσμα είναι γεωργικό, ή χρησιμοποιείται για αποθήκη η επαγγελματικό χώρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη – Πού θα φτάσει τους 28 βαθμούς

Άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ για τους Έλληνες – Πώς χάνουν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα

Μαθητές του Κολλεγίου Ψυχικού έφτιαξαν ντοματάκια Σαντορίνης, κατιφέ και βασιλικό στο πλαίσιο εκπαιδευτικού διαγωνισμού!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις