Πολλά ερωτήματα προκάλεσε η πρώτη επίσημη αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρόταση που κατέληξαν κατά τις συνομιλίες τους στη Σαουδική Αραβία οι αντιπροσωπείες της Ουάσινγκτον και του Κιέβου για μία πιθανή εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.
Έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε το δικό του πλαίσιο στη συζήτηση και τόνισε πως η Μόσχα στηρίζει κατ’ αρχήν την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Βέβαια, σημείωσε ότι για οποιαδήποτε εκεχειρία, θα πρέπει να επιλυθούν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και επιμένοντας ότι χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις σε πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες.
Αν και η στήριξη υπό όρους στην πρόταση των ΗΠΑ δείχνει εκ πρώτης ότι ο Πούτιν θέλει να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην πραγματικότητα οι διευκρινίσεις και οι προϋποθέσεις που ζήτησε η Μόσχα αποκλείουν το ενδεχόμενο για γρήγορο τερματισμό του πολέμου.
«Συμφωνούμε με τις προτάσεις για παύση των εχθροπραξιών» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Η ιδέα είναι σωστή και ασφαλώς την στηρίζουμε. Αλλά ξεκινάμε από το γεγονός ότι αυτή η διακοπή (των συγκρούσεων) θα έπρεπε να είναι τέτοια, που θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ειρήνη και θα εξάλειφε τις αρχικές αιτίες της κρίσης» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος απαρίθμησε τα θέματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση και ευχαρίστησε τον Τραμπ για τις προσπάθειές του να σταματήσει τον πόλεμο.
Τα ερωτήματα που έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι τα εξής:
1) Πώς θα επιλυθούν τα ζητήματα σε ολόκληρη τη γραμμή εμπλοκής που έχει μήκος σχεδόν 2.000 km;
2) Ποιος θα εκδώσει τις εντολές κατάπαυσης του πυρός; Και ποιο είναι το κόστος των εντολών;
3) Ποιος θα καθορίσει πού και ποιος παραβίασε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος των 2.000 χιλιομέτρων;
4) Ποιος θα κατηγορήσει ποιον για την παραβίαση αυτής της συμφωνίας;
5) Αν σταματήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις για 30 ημέρες, τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι όσοι βρίσκονται εκεί και θα αποσυρθούν χωρίς μάχες; Ότι πρέπει να τους αφήσουμε ελεύθερους αφού έχουν διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά αμάχων; Ή η ουκρανική ηγεσία θα τους δώσει εντολή να καταθέσουν τα όπλα και απλά να παραδοθούν;
6) Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι 30 ημέρες; Για τον σκοπό της συνέχισης της αναγκαστικής κινητοποίησης στην Ουκρανία; Για τον σκοπό της προμήθειας όπλων εκεί; Για τον σκοπό του νέου κινητοποιημένου προσωπικού για εκπαίδευση; Ή δεν θα γίνει τίποτα τέτοιο;
7) Πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ελέγχου, επαλήθευσης;
8) Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε και πώς θα εξασφαλίσουμε εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει τέτοιος έλεγχος;
Αν και εφόσον απαντηθούν ικανοποιητικά τα παραπάνω ζητήματα, θα ακολουθήσουν ακόμη πιο πιεστικά και βαθιά ερωτήματα από τη Μόσχα.
Τραμπ: “Ελπιδοφόρα” αλλά “όχι πλήρης” η ανακοίνωση του Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πρόθυμος» να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, ο Στιβ Γουίτκοφ, διεξάγει «σοβαρές συνομιλίες» με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε ότι (οι Ρώσοι) θα κάνουν το σωστό» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υποδεχόταν στο Οβάλ Γραφείο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Ο Τραμπ είπε ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου αφορούν και ένα «μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Ρώσος πρόεδρος για το θέμα, είπε ότι ήταν «ελπιδοφόρα» αλλά όχι πλήρης, δηλώνοντας ότι «θα ήταν πολύ απογοητευτικό» αν η Ρωσία απέρριπτε την πρότασή του για την Ουκρανία.
Ντένβερ: Στις φλόγες Boeing της American Airlines μετά την προσγείωση (βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"