Ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς η αύξηση των περιστατικών στρεπτόκοκκου στα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, πρόκειται για μία γνωστή λοίμωξη με αποτελεσματική θεραπεία, αρκεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και σωστή καθοδήγηση από τον παιδίατρο.
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στο DEBATER, τονίζει την ανάγκη για ψυχραιμία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο στρεπτόκοκκος δεν είναι ένα νέο ή άγνωστο μικρόβιο και δεν δικαιολογείται πανικός ή αυθαίρετες αποφάσεις από τους γονείς.
«Εάν δεν πάνε εγκαίρως στο γιατρό να ξεκινήσουν αντιβίωση, απειλείται η ζωή ενός παιδιού με το στρεπτόκοκκο», επισημαίνει, προσθέτοντας πως η αντιβίωση λειτουργεί άμεσα:
«Μέσα σε 24-48 ώρες το παιδί έχει αποστηρωθεί και δεν μεταδίδει πλέον το μικρόβιο. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, αλλά υπάρχει αποτελεσματική αντιβίωση. Δεν πρόκειται για κάτι που δεν γνωρίζουμε ή που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πώς μεταδίδεται;
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα ή τη μύτη μέσω βήχα ή φτερνίσματος. Δεν επιβιώνει για πολύ στο περιβάλλον, γεγονός που δεν καθιστά αναγκαίο το κλείσιμο σχολείων.
«Όταν υπάρχουν κρούσματα, προληπτική αντιβίωση μπορεί να δοθεί σε παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, μόνο εφόσον το κρίνει ο θεράπων παιδίατρος», εξηγεί ο κ. Μαζάνης.
«Κάθε παιδί έχει διαφορετικό ιστορικό – άλλο ένα παιδί με χρόνιο άσθμα ή καρδιοπάθεια, κι άλλο ένα απόλυτα υγιές παιδί. Δεν αποφασίζει ο γονιός για τη θεραπεία, ούτε εμπιστευόμαστε αυτά που διαβάζουμε στο διαδίκτυο ή ακούμε από άλλους γονείς».
Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;
Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και πονόλαιμο. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξέταση από παιδίατρο, καθώς ο ίδιος είναι αυτός που θα διακρίνει αν πρόκειται για στρεπτόκοκκο ή άλλη λοίμωξη.
«Ουσιαστικά δεν έχουμε μία ασθένεια, έχουμε έναν ασθενή. Και γι’ αυτό η θεραπεία εξατομικεύεται», τονίζει.
Υπάρχει τεστ για τον στρεπτόκοκκο;
Υπάρχει το λεγόμενο στρεπ τεστ, που γίνεται με επίχρισμα από τον λαιμό και δίνει αποτελέσματα σε λίγα λεπτά. Παράλληλα, η καλλιέργεια παραμένει η πιο αξιόπιστη μέθοδος, αν και χρειάζεται 1-2 ημέρες για αποτέλεσμα.
«Τα στρεπ τεστ δεν πρέπει να γίνονται από τους γονείς στο σπίτι, γιατί μπορεί να γίνουν λάθη. Ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει πάντα ότι το παιδί νοσεί – μπορεί να είναι απλώς φορέας. Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται από επαγγελματία υγείας και να αξιολογείται σωστά».
Ποιες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες;
Tα παιδιά κάτω των 10 ετών και ιδιαίτερα κάτω των 5 ετών είναι πιο εκτεθειμένα στον στρεπτόκοκκο, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν έχει ακόμα πλήρως ωριμάσει.
Χρειάζονται εξετάσεις μετά τη νόσηση;
Σε γενικές γραμμές, δεν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις, εφόσον η θεραπεία ξεκινήσει άμεσα και το παιδί ανταποκριθεί καλά.
«Είναι θέμα κρίσης του παιδιάτρου. Αν όμως το παιδί πήρε εγκαίρως την αντιβίωση και όλα εξελίχθηκαν ομαλά, συνήθως δεν χρειάζονται επιπλέον έλεγχοι», καταλήγει ο κ. Μαζάνης.
Συμπέρασμα: Ο στρεπτόκοκκος, αν και δυνητικά επικίνδυνος όταν αμελείται, είναι απόλυτα ελεγχόμενος με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση. Οι γονείς οφείλουν να εμπιστεύονται τους παιδιάτρους και να αποφεύγουν την αυτοδιάγνωση ή την παραπληροφόρηση. Η ψυχραιμία και η πρόληψη είναι τα πιο ισχυρά «αντίδοτα».
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν στα σπίτια τους μίνι “οπλοστάσια”
Τζόρτζια Ο΄Κόνορ: Πέθανε η 25χρονη πυγμάχος, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο – Η τελευταία της ανάρτηση
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"