Τι είναι το “σύνδρομο της φωλιάς” που πιάνει τις εγκύους και καθαρίζουν το σπίτι
Πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται

Αν είσαι έγκυος ή έχεις βρεθεί κοντά σε μια εγκυμονούσα, ίσως έχεις παρατηρήσει μια έντονη επιθυμία να καθαρίσει, να τακτοποιήσει ή ακόμα και να… αναδιοργανώσει ολόκληρο το σπίτι.
Από το να πλένει ρούχα του μωρού και να απολυμαίνει κάθε επιφάνεια, μέχρι το να στοκάρει πάνες και να στήνει το βρεφικό δωμάτιο με στρατιωτική ακρίβεια — όλα αυτά δεν είναι απλώς μια «τρέλα» της στιγμής. Είναι αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο της φωλιάς».
Τι είναι το «σύνδρομο της φωλιάς»;
Το «σύνδρομο της φωλιάς» (nesting instinct στα αγγλικά) είναι ένα ψυχολογικό και βιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Πρόκειται για μια έντονη ανάγκη της εγκύου να προετοιμάσει το σπίτι — και κυρίως τον χώρο όπου θα μεγαλώσει το μωρό — για τον ερχομό του. Το όνομα προέρχεται από τα ζώα που «φτιάχνουν τη φωλιά τους» λίγο πριν γεννήσουν, για να προσφέρουν ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον στα μικρά τους.
Πού οφείλεται;
Αν και δεν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, υπάρχουν μερικές βασικές εξηγήσεις:
–Ορμονικές αλλαγές: Κατά την εγκυμοσύνη, οι ορμόνες επηρεάζουν τη διάθεση, την ενέργεια και τα αντανακλαστικά φροντίδας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα ετοιμότητας και ανάγκης για οργάνωση.
–Αίσθημα ελέγχου: Καθώς ο τοκετός πλησιάζει και η εγκυμοσύνη γεμίζει την καθημερινότητα με ανασφάλειες, το τακτοποιημένο περιβάλλον δίνει στην έγκυο την αίσθηση πως έχει τον έλεγχο σε κάτι.
–Ένστικτο προστασίας: Όπως τα ζώα προστατεύουν τη φωλιά τους, έτσι και οι άνθρωποι νιώθουν ενστικτωδώς την ανάγκη να εξασφαλίσουν ότι όλα είναι έτοιμα και ασφαλή για το νέο μέλος της οικογένειας.
Πώς εκδηλώνεται;
Η ένταση και η μορφή που παίρνει το σύνδρομο της φωλιάς διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικά συχνά παραδείγματα είναι:
-Καθαρισμός του σπιτιού με εμμονικό τρόπο (π.χ. τρίψιμο των αρμών στα πλακάκια ή καθαρισμός πίσω από τα έπιπλα).
-Τακτοποίηση ρούχων, προετοιμασία βαλίτσας για το μαιευτήριο, πλύσιμο βρεφικών σκεπασμάτων.
-Αγορά και τοποθέτηση ειδών βρεφικής περιποίησης.
-Ανακαίνιση ή αναδιοργάνωση του παιδικού δωματίου — ακόμα και αν είναι μικρολεπτομέρειες.
-Απόρριψη παλιών ή «περιττών» αντικειμένων από το σπίτι.
Είναι φυσιολογικό;
Απολύτως. Το σύνδρομο της φωλιάς είναι φυσιολογικό και δεν θεωρείται ανησυχητικό, εκτός αν οδηγεί σε υπερβολική κόπωση ή εμμονικές συμπεριφορές. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην το βιώσουν καθόλου — και αυτό είναι εξίσου φυσιολογικό.
Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος;
Αν και η ενέργεια και ο ενθουσιασμός είναι θετικά, καλό είναι η έγκυος να:
-Αποφεύγει τη χρήση ισχυρών καθαριστικών με τοξικές ουσίες.
-Μην ανεβαίνει σε σκάλες ή σηκώνει βαριά αντικείμενα.
-Ξεκουράζεται και να ακούει το σώμα της — το μωρό έρχεται, και η μητέρα το χρειάζεται ενέργεια και ηρεμία.
Συμπέρασμα
Το «σύνδρομο της φωλιάς» είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα του πώς η φύση προετοιμάζει μια γυναίκα για τον ερχομό του παιδιού της. Δεν είναι απλώς ένα «κόλλημα με την καθαριότητα», αλλά μια φυσική έκφραση αγάπης, ανυπομονησίας και μητρικής φροντίδας. Αν λοιπόν πιάσεις τον εαυτό σου να καθαρίζει ντουλάπια στις 2 το πρωί, μην ανησυχείς — είναι απλώς η φωλιά σου που ετοιμάζεται.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις