Στις 14:30 μετά το μεσημέρι ξεκινάει η εφημερία του Ευαγγελισμού σήμερα και από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής θα ξεκινήσει το συστήμα ιχνηλάτησης ασθενών με “βραχιολάκι”.

 Σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

 «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές. Έχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κλπ), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο».

 Την ανάρτηση του υπουργού υγείας συνοδεύει μία φωτογραφία όπου φαίνεται το βραχιολάκι που θα χρησιμοποιούν οι ασθενείς που προσέρχονται στις εφημερίες προκειμένου να ιχνηλατούνται.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα ιχνηλάτησης

Στα επείγοντα είναι όλα έτοιμα. Σε κάθε εφημερία το νοσοκομείο δέχεται κατά μέσο όρο 1.000 ασθενείς. Από το Γραφείο Κίνησης ο κάθε ασθενής θα παραλαμβάνει βραχιολάκι με ένα barcode και στη συνέχεια θα πηγαίνει στη διαλογή των περιστατικών προκειμένου να κατευθυνθεί στο εφημερεύον ιατρείο. Εκεί θα σκανάρει σε ένα από τα ειδικά μηχανήματα τον κωδικό .Έτσι το εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου θα συλλέγει όλες τις πληροφορίες και βέβαια τον χρόνο αναμονής.

Ο κωδικός αυτός θα επιτρέπει την παρακολούθηση της διαδρομής του ασθενούς μέσα στο νοσοκομείο, καταγράφοντας τα τμήματα που επισκέπτεται, τις καθυστερήσεις και τον χρόνο παραμονής του σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Μάλιστα σε ειδικές οθόνες οι ασθενείς θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο, την αναμονή και θα βλέπουν πότε έρχεται η σειρά τους, καθώς θα εμφανίζεται κάθε φορά ο αριθμός της κάρτας τους.

Παράλληλα, θα υπάρχει μια συνεχής ροή δεδομένων στο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό επιτρέποντας την άμεση αναγνώριση σημείων που υπάρχουν καθυστερήσεις.

Το σημαντικό είναι πως όλα τα στοιχεία από τα ΤΕΠ θα καταγράφονται αυτομάτως και σε μία ψηφιακή πλατφόρμα και έτσι η Διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει εάν υπάρχει συμφόρηση και σε πιο στάδιο που περιμένει ο ασθενής προκειμένου να δίνονται άμεσα λύσεις.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι με αυτό το τρόπο να μειώσει την αναμονή των ασθενών στα ΤΕΠ, τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας, αλλά και την ενίσχυση διαφάνειας και ενημέρωσης.

Θα ακολουθήσουν 80 νοσοκομεία

Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 11 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026. Μεταξύ των νοσοκομείων που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια, είναι το ΚΑΤ, το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμιγκ, το Λαϊκό, το «Γεώργιος Γεννηματάς», τα τρία Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής, ο Άγιος Σάββας, οι Άγιοι Ανάργυροι αλλά και νοσοκομεία της Περιφέρειας όπως τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Ρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρόμος στου Παπάγου – Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ληστή μέσα στο σπίτι του: «Καλούσαμε το 100 και τους βρήκαμε στο 112»

Φρίκη στις ΗΠΑ: Έφηβη ήταν φυλακισμένη για χρόνια σε κλουβί – Την κακοποιούσαν σεξουαλικά οι γονείς της

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις