Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής: Με πρωτοβουλία ενός Αμερικανού κινηματογραφιστή και ενός Αυστραλού χειρουργού το 2013 καθιερώθηκε να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής στις 16 Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Πρόκειται για μια μορφή αντισύλληψης – στείρωσης των ανδρών και γίνεται με μια απλή χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη μόνιμη αποτροπή εγκυμοσύνης.

Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής: Ποιοι την καθιέρωσαν

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής προτάθηκε το 2012 από τον Αμερικανό κινηματογραφιστή Τζόναθαν Στακ, ο οποίος εκείνη την περίοδο γύριζε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αγγειεκτομή και την απόφαση του πρωταγωνιστή του να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Η πρώτη της νέας παγκόσμιας ημέρας έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2013, με μια εγχείριση αγγειεκτομής από τον δρα Ντάγκλας Στάιν, που έγινε στο Βασιλικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας και μεταδόθηκε «ζωντανά» μέσω διαδικτύου. Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Το 2017, πάνω από 1200 γιατροί από 50 χώρες συμμετείχαν στον εορτασμό.

Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής: Πώς γίνεται η επέμβαση

Κατά τη χειρουργική επέμβαση για την αγγειεκτομή, ο γιατρός αποκόπτει ή σφραγίζει τους σπερματικούς πόρους και εμποδίζει το σπέρμα να απελευθερώνεται κατά την διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, οι άνδρες που θέλουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση, πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά, καθώς το αποτέλεσμά της δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο. Επιπλέον, οι άνδρες μετά την αγγειεκτομή είναι πιο ευάλωτοι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις