Κορονοϊός: Ένα επιστημονικό paper με τίτλο ‘’Συνολικό φορτίο ασθενών, περιφερειακές ανισότητες και ενδονοσοκομειακή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών COVID-19’’ δημοσίευσαν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας.

Αποσπάσματα αυτής της έρευνας δημοσίευσε ο κ. Λύτρας στον λογαριασμό του στο Twitter όπου εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο αναλύθηκαν οι συνθήκες διασωλήνωσης των πολιτών τόσο εκτός όσο και εντός ΜΕΘ και πως αυτές οι συνθήκες συνδέονται με τα ποσοστά θνητότητας.

Κορονοϊός – Η περιοχή κατοικίας και η τάξη παίζουν ρόλο

Όπως εξηγεί ο κ. Λύτρας, όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας. Συγκεκριμένα εντόπισαν πως υπάρχει αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών και ως και 57% για άνω των 800 ασθενών.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η διασωλήνωση εκτός Αττικής σχετιζόταν με μια αύξηση της θνητότητας από 35 ως 40%. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, παρότι το δείγμα που εξετάστηκε ήταν ηλικιακά μικρότερο σε σχέση με την Αθήνα, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.

Παρόμοιες διαφορές εντοπίζονται και ανάμεσα σε αγροτικές περιοχές και πόλεις, ενώ το ταξικό στοιχείο παίζει ρόλο, καθώς σε πιο φτωχές περιοχές η θνητότητα είναι αυξημένη, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.

Αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, η έρευνα διαπιστώνει πως αυτή σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ σημειώνεται ότι αφορά λίγους – μόνο το 5% των διασωληνωμένων.

Η μελέτη αναφέρει, επίσης, ότι 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ: 133 επειδή δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παράμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Κορονοϊός – Πόσες ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί;

Οι δύο επιστήμονες καταλήγουν στο γεγονός ότι από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών, αν στο σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες πιο χαμηλής πίεσης.

Ο κ. Λύτρας αναφέρει ότι θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύοντας με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ, αν νοσηλεύοντας στην Αττική και αν νοσηλεύονταν μέσα σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο που έχει προκύψει λόγω των τεράστιων πιέσεων που έχει επιφέρει ο κορονοϊός: ‘’Χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.’’

Η μελέτη καταλήγει ότι για το αν θα επιβιώσει ένας διασωληνωμένος ασθενής εξαρτάται από την περιοχή που ζει και από την συγκυρία – ανάλογα με τις συνθήκες στο ΕΣΥ – που θα τύχει να νοσήσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε δίκη παραπέμπεται ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της Καρολάιν – “Κόλαφος” το βούλευμα

Ξεσπά ο Μητροπολίτης Ηλείας για τους αρνητές – “Αυτόχειρες οι πεθαμένοι από κορονοϊό – Ούτε στην κηδεία τους δεν θα πάω”

Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο “συμπαθής” τύπος που απέδειξε το “ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός” – Οι νέες καταγγελίες και η συγγνώμη που δεν έπεισε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις